Parasal işlemlerim kaynağı olarak faaliyet gösteren bankalar, açmak zorunda olduğunuz hesaplar üzerinden hesap işletim ücreti kesintisi yapmaktadırlar. Bu kesintinin yapılması ne kadar doğru bir işlem bu tartışılsa da her yıl artan miktarlarda bu kesintilerin önüne geçilemiyor.
Bankalar mevcut yürürlükte bulunan işlemlerinden dolayı yaptığı masraf ve kesintileri resmi internet sitelerinde yayınlamak ve kişilere ilan etmekle yükümlüdür. Ancak araştırma yapmanız halinde bazı bankalarda Hesap İşletim Ücreti hakkında bilgi bulabilirken kesinti miktarları hakkında ayrıntılardan uzak kalırsınız.
Hesap işletim ücreti yasal mı? Başlıklı makalemizde gerekli bütün irdelemeleri ayrıntılı olarak yapsak ta hâlâ bu kesintinin yapılıp yapılmayacağı konusunda fikir ayrılıkları vardır. Bu nedenle bankalar bu masrafı hesaplara yansıtmaktan kaçınmamaktadır.
Her ne kadar Danıştay tüketiciden taraf bir karara imza atarak bu ücretlerin kesintisinin kaldırılmasına hükmetmiş olsa da; bu karar sonrası bazı bankalar kesintilerden uzak hareket etmektedir. Kesintinin yapılmadığı belirtilen bu bankaların kampanyalarında bulunan kredi pazarlama şartlarında ise özellikle Hesap İşletim Ücreti alınmadığı belirtiliyor.
Hesap İşletim Ücreti Kesilirse Ne Yapmalı?
Her birimizin tüketici olduğu vatandaşlar, bankalarda bulunan hesaplarından kesilen ücretlerin iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapabilir. Hakem heyetleri Danıştay kararlarına istinaden kesilen bu ücretlerin tüketiciye iade edilmesi yönünde karar vermektedir ve çıkan karar ile hesabınızdan kesilen ücretleri alabilirsiniz.
2018 Hesap İşletim Ücreti Kesintileri Ne Kadar?
Yeni yıla girmemize sayılı günler kala özellikle birden çok bankada hesabı bulunan kişilerin en çok merak ettikleri hususlardan birisi ne kadar hesap işletim ücreti ödemek zorunda kalacağı. 2018 yılına girilmesinin ardından bankalar mevcut kesintilerinde büyük farklılıklar yapmadan müşterilerine yansıtacağı hakkında bir görüş birliği bulunuyor. Zamanla artış gösterebilecek olan bu kesintiler QNB Finansbankta 153 lira, Garanti Bankasında 150 Lira, Deniz Bankta 137 lira gibi bir miktar olması bekleniyor. Devlet bankası Ziraat yıllık 80 lira kesinti yaparken, Odeabank ise 88 lira ile işlem görüyor. Vakıfbank ise 96 lira alıyor.
Bankaların kişileri vadesiz mevduat hesabı açarak, bu hesaplara para girmesiyle birlikte yine bu hesaplar üzerinden kredi pazarlamasıyla her türlü gelir elde ederken müşterilerinden Hesap İşletim Ücretini kesmektedir. Bankaların bazıları üç ayda bir, bazıları altı ayda bir kesintiyi hesaba yansıtıyor.