Trafiğe çıkmak belli başına bir risktir. Ve Bu risk grubu içerisinde maddi hasarlı kazalar bir yana vefat ya da vefatlar getirebilecek, sakatlanma ve yaralanmalara neden olabilecek unsurlar bulunmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Gerekir?
Elbette kimse kazaya karışmak, kimseye zarar vermek istemez ancak karşılaşılması muhtemel gerçeklerle yüz yüze kalınabildiği bir gerçektir. Bu gerçeklerin yaşanması sonrası kişilerin zararlarını en aza indirgemek, maddi olarak masraflarını karşılamak için zorunlu trafik sigortası yaptırılmaktadır. Sosyal devletin temel gereklerinden biri olarak bu hükümler Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmektedir ve yapılan düzenlemeler ile kişilere yeni hakların sağlanması mümkündür.
Trafiğe çıkmak bile sorumluluktur ve olabilecek bütün kazalarda kişiler sorumludur. Yapılan zorunlu trafik sigortası ile kişiler ve araçlar güvence altına alınmaktadır.
Kişinin hatasından kaynaklanan hasarlı kaza sonucu, kişinin hasarı sigorta tarafından karşılanamaz. Ancak karşı tarafın hasarı karşılamayabilir. Fakat kişi sigortayla birlikte kasko poliçesi yaptırmışsa bu durumlarda kasko poliçesi devreye girer ve kişinin engelli bir durumu yoksa masrafları kasko poliçesince ödenir.
Zamanla sigortasını geçerin kişiler bunun karşılığı olarak cezai işlem ile cezalandırılır. Bu ceza maddi olarak kalır ancak trafik uygulamalarında yakalanıldığında ayrı bir maddi ceza daha ödenmek zorunda kalınır. Trafikten araç çekilmediği sürece bu sigortanın yaptırılması zorunludur ve geçmiş dönem için sigorta poliçesi yaptırılarak cezası ile ödeme yapılacağından hassas davranılarak gününde yapılması gerekmektedir.
Trafik kazalarında araç sahibi dışında birisi aracı kullanıyorsa asıl sorumluluk araç sahibinindir. Ancak kullanan kişi de sorumludur. Her ne kadar kazada kusurlu olanlar için sorumluluk bulunsa da kaza sonucu, maddi hasarın düzeltilmesi ve ödemelerin gerçekleşmesi zaman alacağından mağdur durumda kalınabilmektedir.
Konu hakkındaki sorularınızı aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.