Sosyal devletçilik anlayışı ile vatandaşını koruma amaçlı olarak çıkarılan zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Yasasına göre düzenlenmekte olup, trafiğe çıkan taşıtlar ile kusuru bulunmayan kişileri korumak adına yapılmaktadır.
Türkiye’de yaklaşık on sekiz milyon motorlu taşıt bulunurken yaklaşık dört milyonu zorunlu olarak yürürlükte bulunan sigortayı yaptırmamaktadır. Devletin yaptığı onca yatırım ve cezalara rağmen insanlar yaptırmaktan kaçınmaktadırlar. Son dönemdeki artışlar ile yüksek meblağlar karşılığı yaptırılan bu işlemleri maddi açının yanında şehirden uzak yaşantılar ve yoğun trafiğe çıkmamaktan kaynaklanıyor olabilir.
Trafik sigortasını yaptırmamanın yanında aynı zamanda aynı taşıt sahipleri araçlarını fenni muayeneden uzak olarak kullanmaktadırlar. Bu araçların trafikte olması diğer taşıtlar ve insanların hayatları açısından risk teşkil etmektedir.
Trafik Sigortasının Gecikme Cezası Ne Kadar?
Günü geçen taşıtın sigortasının yenilenmesi sırasında geçen süre için maddi ceza uygulanmaktadır. Gecikmeler için yüzde beş oranında ceza işlemesi söz konusudur. Aynı zamanda bir sonraki yaptırımlar için hasarsızlık indiriminden faydalanılamamaktadır. Ancak uygulanan ceza miktarı sigorta poliçenin yarısını geçemez. Yani 1000 liraya yaptıracağınız sigorta bedeli ne kadar geçerse geçsin ödeyeceğiniz ceza miktarı 500 lirayı geçemeyecektir. Bir bakıma küçük miktardaki ödemelerden kaçarken daha yüksek miktarlarda ödemeler yapmak zorunda kalınabilir.
Trafik Sigortası Bulunmayan Aracın Trafik Cezası Ne Kadar Tutar?
Sigortayı yaptırdığınız paranın yanında trafikten kesilecek ceza ayrı bir hususdur. Yaklaşık 96 Lira para cezası uygulanır. Bu cezayı size tebliğ edildiğinden itibaren ile on beş gün içerisinde ödemeniz halinde yüzde on beş oranında indirim sağlanır ve daha az ödemiş olursunuz. Yani yaklaşık 72 lira tutacaktır. Ayrıca bu yaptırım ile yolunuza devam edemezsiniz ve aracınız trafikten men edilir. Sigorta yaptırmadığınız sürece aracınızı alamaz ve trafiğe çıkamazsınız.
Sonuç olarak belirtirsek trafiğe çıkan araçların hepsinin zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Yaptırmayanlar hem bir sonraki sigorta işleminde ceza uygulanır, hem trafik cezası ile tecziye edilir. Aynı zaman trafikten men edilmektedir. Ayrıca kaza yapan sigortası araçlar haklı olsalar dahi haksız konumuna düşeceklerdir.