Daralan piyasayı canlandırma adına yapılan düzenlemeler ile Tüketici Kredileri ile Kredi Kartından yapılan taksitli alışverişlerin vadelerinde değişiklikler yapıldı.
Son dönemde Banka Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalar üzerinde birçok yeni yapılandırma uygulamasına gidildi. Öncelikle kredi kartı ile alınacak ürünlerdeki taksit miktarları değiştirildi. Altın için 4 taksit uygulaması, elektronik ürünlerde 6 taksit imkanı ve sosyal harcamalarda, sağlık ürünlerinde, dernek ödemelerinde 9 taksit imkanı, kredi kartından çekilen nakit avans için 12 ay taksit imkanı gibi birçok taksit yenilenmesi yapıldı ancak bu yenilikler maalesef ki cep telefonlarını kapsamadı.
Tüketici Kredilerinde Taksit Sayısı Değiştirildi.
Kredi kartlarının ardından bir diğer uygulama da tüketici ve ihtiyaç kredileri için yenilendi. Eskiden maksimum 36 aya kadar kredi çekmek mümkündü. Bankadan kredi çeken ya da kredi çekmek isteyen kişiler 48 aya kadar kredilerini taksitlendirebilecek ya da yeniden 48 aya göre yapılandırabilecek.
Bu durum banka kredileri üzerinde etkili oldu mu, tabii ki evet. Değişen piyasa şartları bankaların faiz oranlarını da bir miktar yükseltmesine neden oldu. Artık krediler eskiye oranla daha yüksek. BDDK bu sayede kişilerin daha rahat bir şekilde kredilerini ödemelerini ve mağduriyetlerini gidermeleri amaç edinilmiş durumda.
Yeni yönetmelik ile birlikte kredi kartı mağdurlarına da yapılandırma imkânı getirilirken, mevcut borçlarını bir defalık 72 ay vadelerde yapılandırma hakkı verildi. Bankalar bu yapılandırmalara yanaşmazken kanuni hak olarak 9 ay ile 72 ay arasında vade ile yapılandırılabilecek.
Sonuç itibariyle Eylül 2016 tarihinden itibaren tüketici kredileri 36 ay’dan 48 ay’a çıkarılmış durumda. Daha önce kredi kullanan kişiler, istedikleri takdirde mevcut kredilerini tekrar yapılandırarak vadesini uzatabilmektedir. Ancak uzayan vadeler ile faiz yükü artarak, ödeme miktarınız da yükselmiş olacaktır.