İster istemez herkesin mecburen yolunun düştüğü bankalar ve diğer alış verişlerimizden doğan tüketici mağduriyetleri son zamanlarda önemli artışlar göstermiştir. Bu artışlar sonucu yeni yaptırımların ortaya çıkmasıyla tüketicinin yüzü biraz olsun gülmüş olsa da, hâlâ bazı firmalar ve bankalar bu yaptırımları kulak arkası ederek kişileri mağdur etmeye devam edebilmektedir. Bu mağduriyetlerinizin giderilebilmesi için sizlere bu yazımızda hakem heyetlerine nasıl başvurulacağını, hakem heyetleri limitleri, Tüketici Hakem Heyetlerinin işleyişi hakkında bilgi vereceğiz.
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulur?
İkametinizin bulunduğu, İllerde Valilikler, İlçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde açılan Tüketici Hakem Heyetleri Bürosuna hangi kalemde kesinti yapıldığına dair dilekçeniz ve kesintinin yapıldığı dayanak belgeleriniz ile başvurabilirsiniz. Hakem Heyeti büroları başvurularda dilekçe ve ekinden 2 nüsha talep etmektedir. Bunun sebebi başvuru yapılan kurum veya bankaya istenilecek savunma yazısının ek’inde gönderebilmektir.
Tüketici Hakem Heyetleri Başvuruları Nasıl Değerlendirir?
Tüketici Hakem Heyeti Bürolarında görevli memurlar gelen başvuruları, dilekçesini ve ekini ayrıntılı olarak incelerler ve prosedürlere uygun olanları kabul ederek işleme almaktadırlar. Alınan başvuru bir yazı ekine bağlanarak ilgili bankaya PTT Tebligat yolu ile gönderilir ve 30 gün içerisinde bankanın başvuru ile ilgili savunmasını ister. Gelen savunmayı dosyasına koyarak Hakem Heyeti Üyelerine sunar. Hakem heyeti üyeleri dosyayı inceledikten sonra hüküme bağlar ve yazılmak üzere raportöre gönderir. Raportör kararı yazdıktan sonra tekrar hakem heyeti üyelerine sunar ve heyet en az 3 kişi olarak oy çoğunluğu olarak karar verdiğine dair kararı imzalar.
İmzalanan kararlar raportörler de tekrar toplanarak, aynı bankaya ait kararlar bir liste halinde, şikayetçi olan tüketicinin kararı ise tek olarak PTT tebligat yoluyla gönderilir. Her kararda devletin kasasından 33 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. 3 Ekim 2014 tarihinden önce bu rakamlar devletçe ödenmekte iken bu tarihten itibaren kabul gören dosyaların tebligat ücretleri ilgili banka tarafından Defterdarlık hesabına yatırılmaktadır.
3 Ekim 2014 tarihi öncesi 5 TL dosya masrafı için yapılan başvurularda devletten 27,00 TL tebligat harcaması yapılmaktaydı. Çıkan yasa ile bu harcamanın önüne geçilmiş oldu.
Tüketici Hakem Heyetlerinin Limitleri Ne Kadar?
Tüketici Hakem Heyetleri limitleri her yıl 1 Ocak tarihinden itibaren değişmektedir. 1 Ocak 2016 tarihi ile 1 Ocak 2017 tarihleri arasında İlçe Tüketici Hakem Heyetlerinin limiti 2.320 TL, İl Hakem Heyetlerinin limiti ise 3.480 TL’dir. 3.480 TL üstü başvurular dilek Tüketici Mahkemelerine yapılmaktadır.
Bağlı bulunduğunuz Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunabilmeniz için dilekçe örnekleri aşağıya çıkarılmıştır.
Hesap İşletim Ücreti Dilekçe Örneği hesap_isletim_ucreti
Dosya Masrafı Dilekçe Örneği dosya_masraf
Genel Başvuru Dilekçe Örneği (ayakkabı, hizmet alımı vb.) genel
Kredi Kartı Aidatı Dilekçe Örneği kredi_karti_aidati
Birer tüketici olarak kıyafet, ayakkabı, paket tatil turları, bankalar tarafından kesilen diğer masraflar, kapıdan satışlar gibi yaşamış olduğunuz sıkıntıları ve nasıl aşabileceğinizi yorumlar bölümüne bırakmanız halinde sizlere ayrıntılı bir açıklama yapmaya çalışacağız.
Siteniz üzerinden tüketici başvurusu yapabiliyor muyuz?
Benim ayakkabı ile ilgili sorunum var. Üç günde ayakkabı yırtıldı. Buna nasıl bir dilekçe yazabilirim