Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının sebebi, sizin ve karşınızdaki araç ile içindekileri maddi olarak teminat altına alınmasıdır ve sigorta ile taşıtların sigorta kapsamları Karayolları Trafik Kanunun kapsamında yapılan düzenlemeler ile yönetilmektedir.
Trafik Sigortasıında Zaman Aşımı Olursa Ne Olur?
Yaptırdığınız sigorta ile yapmış olduğunuz hasarlı trafik kazalarının hatalardan kaynaklanan kısmi orantıları ile hasarınız karşılanabilmektedir. Karşı tarafın suçu olmadan siz hasar vermişseniz, karşı tarafta oluşan hasarı sizin sigortası ödemektedir. Ancak hatalı kişi olarak sizlere ait hasarı karşılama yapmaz.
Kaza sonrası düzenlenen tutanak ile başvuru sonrası sigorta şirketlerince düzenlenen rapora istinaden hata oranı ile çıkan sonuçla hasar maddi olarak karşılanır. Çıkan sonuç sizin adınıza yanlış olduğunu düşünüyorsanız bunun için adli makamlarda hakkınızı arayabilirsiniz.
Burada araç sahiplerinin en çok dikkat etmeleri husus zaman aşımıdır. Yapılan hasarlı kazalar sonrası başvuru mekanizmasının çalışması için gerekli belgeler ile zamanında başvuru yaparak haklarınızı aramanız gerekmektedir. Kaza sonrası tazminat ödemeye hükmedilen öğrenildiğinden itibaren iki yıl başvuru yapılmalıdır aksi halde yasal süre bitmiş olur. Fakat yaralamalı kaza olmuş ise, bu yaralamalar için beş yıl süreniz vardır. Kaza halinde daha vahim bir olay gerçekleşmiş ve vefat hali doğmuşsa bunun için zaman aşımı ise sekiz yıl ile sınırlıdır.
Yaptırdığınız sigorta poliçesi çeşitli nedenlerle çalışmasına son vermiş olabilir. İflas nedeniyle çalışmalarına son verilen bir şirket için yasal süre on yıldır.
Yazımızda belirtilen hususların gerçekleşebilmesi için olaya, taşıt veya taşıtların karışması ve karayolunda yapılması gerekir. Örneğin trafiğe kapalı bir otoparkta veya garajda gerçekleşen kazalar için sigorta hükümleri geçmez.