TÜİK ( Türkiye İstatistik Kurumu) son yaptığı açıklamada Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 22 milyon sayısını açtığını belirtirken bu rakamın sadece trafiğe kayıtlı olan miktar. Yani Türkiye’de 22 milyon kişi kredi kullanmayabilir, daha az sayıya ulaşan bir sektör için Kredi Notu uygulaması yapılan ekonomi sektöründe yeni bir çalışmanın Trafik Sigortası için sigorta notu olarak düzenlemeler yapıldığının müjdesini geçtiğimiz günlerde almıştık.
Neden Sigorta Notu?
Son dönemlerde özellikle artan Trafik Sigorta Poliçeleri, artan şikayetler sonrasında sürekli yeni yasal düzenlemelere neden oldu. Son proje ile Sigorta Poliçesinde Tavan Fiyat uygulaması sonrası araç sahipleri bir nebze nefes alırken sigorta şirketleri de yaptıkları ve yapacakları zararlar hakkında endişelerini yerine getirmişti. Sürekli kaza yaparak hiç kaza yapmayan araç sahiplerini maddi olarak zarara uğratan kişiler için farklı bir sistem getirilmeli mi? Evet bu kişiler için getirilmeli. Bankalarda kredi talebinde bulunan kredi notu düşük kişilere kredi tahsis etmezken araç sahibi olan kişilere mecburen sigorta poliçesi düzenlenmek zorunda kalınıyor. Yani banka size kredi vermiyorum diyebilse de sigorta sektöründe size trafik sigortası yapmıyorum diye bir tabir kullanılamıyor. Bu durumda uygulanacak trafik sigorta notu hangi aşamalarda olacak bu yapılan düzenlemenin ardından netlik kazanacak.
Trafik Sigortası Güncelliğini Koruyor
Sürekli güncelliğini koruyan trafik sigortası elbette Türkiye ekonomisindeki önemini korurken sigorta şirketleri geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar. Yani Ar-ge çalışmaları her sektörde olduğu gibi sigortacılık sektöründe de sürekli devam ediyor.
Sigorta poliçelerindeki artış araç sahiplerini biraz daha dikkatli olmaya yöneltmiş olacak ki, son dönemde trafik kazalarındaki düşüş önemli seviyelerde denebilir. Temel sorunlardan birisi haline gelen trafik kazaları herkesin ortak noktası haline geldi.
Trafik sigorta poliçeleri ile ilgili düzenlemenin yapılabilmesi için İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile birlikte sivil toplum kuruluşları ve federasyonlar birlikte yaptıkları çalışmalarda işbirliği, her kurumun görüşü alınması başarılı uygulamaları da beraberinde getirecek.
Sigortacılar Serbest Tarifeye Geçilmesini İstiyor
Zarar etmek istemeyen sigorta şirketleri güncel tavan fiyat uygulamasından ziyade basamaklandırılan sigortacılık işlemlerinin serbest tarifeye geçirilmesi talep ediyor. Sigorta şirketlerinin muhtemel maliyet artırıcı düzenlemelerden muaf tutulması talep edilen diğer istekler arasında. Basamaklar ve tavan fiyat uygulamasının poliçe fiyatları üzerinde % 25 oranında indirim sağladığı ve bu indirim sonrası şirketlerin her dönem yaklaşık 2,3 milyar Lira zarar yansıttığı yapılan açıklamalar arasında. 11 yıldır trafik sigortasında zarar edildiği belirtiliyor olsa da, diğer sigortacılık ürünlerinden nasıl bir kar/zarar yansıtıldığı ayrı bir soru diyebiliriz. Özellikle son dönemde kısmi zorunlu haline getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2 milyar liranın üstünde bir fon büyüklüğüne sahip oldu.
TSB (Türkiye Sigorta Birliği) Başkanı Can Akın Çağların yaptığı açıklamaları mutlaka bir yerlerden duymuşsunuzdur. Burada Çağların açıkladığı sigorta notu çalışması sigortacılık sektörünün her dalında kullanılacağı aşikar. Fakat nasıl bir sistem üzerine oturtacakları da merak konusu. İleri ki günlerde sonlandırılan çalışmalar neticesinde nasıl bir Sigorta notu sistemi ile karşılaşacağımızı yapılan açıklamalar ile öğreneceğiz.