Kısa süre önce hayatımıza giren ‘’Kur Korumalı Mevduat Hesabı’’ birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarmış durumda. Bu hesabı kullanan ya da kullanmayan herkes, detaylarını muhakkak merak etmekte. Özellikle birikimlerini Kur Korumalı Mevduat Hesabında değerlendirmek isteyenlerin bu konu hakkında çok fazla sorusu var.
Sizlere bugünkü içeriğimizde Kur Korumalı Mevduat Hesabı ile ilgili merak edilen Kur Korumalı Mevduat Hesabı nedir? Kur Korumalı Mevduat Hesabı nasıl açılır? Kur Korumalı Mevduat Hesabı hesaplama nasıl yapılır? Kur Korumalı Mevduat Hesabı faiz oranı ne kadar? gibi soruların yanıtlarını en güncel ve doğru hali ile sunuyor olacağız.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı
Kur Korumalı Mevduat Hesabı, Merkez Bankası ve Hazine garantörlüğünde bireylerin hizmetine sunulan bir hesap türü. Bu hesap türünün amacı, bireylerin döviz alım hacmini düşürürken bir yandan da kur farkından kaynaklı kâr kaybını en aza indirmek. Yıllardır süre gelen ‘’Vadeli hesap açacağıma dolar alsaydım daha çok kâr edecektim.’’ klişesinin ortadan kaldırılması adına önemli bir fırsat olarak da görülebilmekte.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Türleri
Birikimlerini Kur Korumalı Mevduat Hesabında değerlendirmek isteyenler, 2 farklı hesap türünden yararlanabilmekte. Bunlardan biri Dolar, Euro, Sterlin ve Altın hesaplarının TL’ye çevrilmesi şeklinde açılan vadeli hesap türü iken bir diğeri de doğrudan Türk Lirası cinsinden açılabilen varlıkları kapsamakta. Yani hâlihazırda Dolar, Euro, Sterlin ya da Altın mevduatınız varsa, Merkez Bankası tarafından yayınlanan alış kurunun baz alınması ile bu mevduatlarınızı Türk lirasına dönüştürebilir, en az 3 aydan başlayan vadelerle vadeli hesabınızı açtırabilirsiniz.
Hâlihazırda TL mevduatı olanlar da döviz satın almak yerine Kur Korumalı Mevduat Hesabı açtırarak kur farkının oluşturacağı risklerden tamamen arınabilirler.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Özellikleri
Kur Korumalı Mevduat Hesabı özellikleri, açılacak hesap türüne göre değişebilmekte. Hazine ve Merkez Bankası garantörlüğünde ayrılan bu hesapların başlıca özellikleri şunlardır;
- 3,6 ya da 12 ay vade ile açılabilmektedir.
- Döviz cinsinden mevduatların TL para cinsine çevrilmesinde garantörlük Merkez Bankası’ndadır.
- TL cinsinden mevduatlar için açılacak hesaplar Hazine garantörlüğündedir.
- Dolar, Euro, Sterlin ve Altın hesaplarının Türk lirasına dönüştürülmesi ile açılabilir.
- Doğrudan TL cinsinden mevduatlarla açılabilir.
- Konvansiyonel bankalarda vadeli faiz hesabı, katılım bankalarında ise kâr payı ödemeli katılım hesabı şeklinde açılabilir.
- TCMB Kur Korumalı Vadeli hesaplarda yenileme olmayıp 1 defalık açılabilir.
- Hazine Kur Korumalı Vadeli Hesaplar, sistemin devam etmesi halinde yenilenebilir.
- Döviz cinsinden hesapların TL’ye çevrilmesi durumunda söz konusu dövizlerin 20.12.2021 itibarı ile mevcut olması gerekir.
- Altın türünden mevduatlarda altının 28.12.2021 tarihi itibarı ile mevcut olması gerekir. Bu tarihten sonra açılacak hurda altın ve fiziki altın hesapları da sisteme dâhildir.
- Kur hesaplamasında, her gün Merkez Bankası’nın yayınladığı kurlar dikkate alınır.
- Vadeden önce hesabın kapatılması durumunda herhangi bir fark ödenmez. Hesap açılış tarihi ile hesap kapama tarihinde yayınlanan kurlardan düşük olan alış kuru dikkate alınır. Bu durumda hesap sahibinin ana parasından kesinti yapılması muhtemeldir.
- Kur Korumalı Vadeli Hesaplar için stopaj oranı %0’dır.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Bu hesap türünü duyduktan sonra birçok kişi Kur Korumalı Mevduat Hesabı nasıl açılır? diye merak etmekte. Birçok banka, Kur Korumalı Mevduat Hesabı açılışına başladı bile. Ne var ki bir anda duyurulan bir sistem olması sebebiyle bankaların bu sisteme tam uyum sağlaması biraz zaman alabilecek. Birçok banka, henüz sistem çalışmalarını tamamlamadığından yalnızca şubelerden hesap açarken bazı bankaların daha hızlı davranarak mobil uygulama ve internet bankacılığı üzerinden hesap açılışlarına başladıklarını görüyoruz.
Kısa bir süre içerisinde tüm bankaların online bankacılık kanalları üzerinden Kur Korumalı Mevduat Hesabı açılışına olanak sunacağı bekleniyor. Hesap açmak için ilk olarak bankada cari bir hesabınızın bulunması gerekiyor. Banka, sizden Kur Korumalı Mevduat Hesabı Sözleşmesi için imza talep edebilir. Bu sözleşmeyi imzaladıktan sonra cari hesabınıza ek olarak Kur Korumalı TL hesabı da açabilirsiniz.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı Hesaplama
Kur Korumalı Mevduat Hesabı hesaplama işlemleri oldukça basit gerçekleştirilebiliyor. Diyelim ki elinizde 10.000 TL’niz var ve hesap açacağınız tarihte Merkez Bankası, o gün için 10 TL’lik bir kur belirledi. Yani 1 Dolar, 10 Türk lirasına eş değermiş gibi kabul edeceğiz. 3 aylık vade seçeneğini tercih edeceğinizi ve vade sonunda paranızın 12.000 TL’ye çıkacağını düşünelim. Hesabın vadesi geldiğinde dolar kuru 13 TL olursa hesap açtığınız tarihte vadeli hesap yerine dolar almayı tercih etmiş olsanız 3.000 TL’lik bir kâr elde etmiş olacaktınız. Oysa Kur Korumalı TL hesabını tercih ettiğiniz için 2.000 TL kâr elde etmiş oldunuz. İşte bu noktada Merkez Bankası ve Hazine garantörlükleri devreye giriyor ve aradaki 1.000 TL’lik fark, devlet tarafından karşılanıyor.
Bilindiği gibi döviz kurları her zaman yukarı yönlü hareket etmeyebiliyor. Bu durumda standart faiz ve kâr getirileri dikkate alınıyor. Yani yukarıdaki örnekte vade sonunda dolar kuru 13 TL değil de 9 TL olarak belirlenirse vadeli hesap geliri olan 2.000 TL’yi her halükârda almış oluyorsunuz. Ayrıca bankanın verdiği faiz ya da kâr, repo faizinin altında olamıyor.
ING Bank
ING Bank, Kur Korumalı TL hesabına en hızlı uyum sağlayan bankalardan biri olmayı başardı. Bu hesabı ING Bank’ta en az 5.000 TL mevduat ile açabilmektesiniz. Şimdilik sadece ING şubelerinden işlem yapılabiliyor olsa da yakın zamanda ING Mobil ve internet bankacılığı kanallarıyla da hesap açılabilecek.
Vade olarak diğer bankalar gibi 3, 6 ve 12 aylık vadeler tercih edilebiliyor. Hâlihazırda ING Bank hesabınız bulunuyorsa şubenize uğrayarak 5 dakika içerisinde hesabınızı Kur Korumalı Vadeli Hesaba çevirebiliyorsunuz.
İş Bankası
İş Bankası Kur Korumalı Mevduat Hesabı, minimum 1.000 TL ile açılabilmektedir. Minimum vade 92 gün iken maksimum vade ise 366 gündür. Döviz mevduatların TL’ye çevrilmesi halinde vade sonunda yenileme yapılmayacaktır. TL türünden vadeli hesaplarda ise hesap sahibinin talebi doğrultusunda yenileme yapılabilir.
Kur Korumalı Vadeli TL hesabını döviz cinsinden mevduatlarınız için açacaksanız 20.12.2021 tarihi itibarı ile İş Bankası hesabınızda Dolar, Euro ya da Sterlin olarak mevduatınızın bulunması gerekir. Aksi taktirde Merkez Bankası garantili hesap açamazsınız. Hesap açılışları şu an için yalnızca İş Bankası şubelerinden gerçekleştirilebilmektedir. Kısa süre içerisinde İşCep mobil uygulaması ve İş Bankası internet bankacılığından da açılabilecektir.
Ziraat Bankası
Ziraat Bankası, kamu bankası olması sebebi ile Kur Korumalı Mevduat Hesabında bayrak taşıyıcı bankalardan biri olarak dikkat çekmekte. Bu sistemin ilk uygulandığı bankalardan biri olan Ziraat Bankası’nda azami hesap açılış tutarı bulunmamakta.
Ziraat Bankası Kur Korumalı Vadeli TL hesabı açtırmak için hesabınızın bulunduğu Ziraat Bankası şubesine gidebilirsiniz. Şubeniz yakın mesafede değilse herhangi bir Ziraat şubesine de gidebilirsiniz. Benzer şekilde henüz Ziraat hesabınız bulunmuyorsa en yakın şubeye giderek normal cari hesap ile beraber Kur Korumalı TL hesabı da açtırabilirsiniz.
Vakıfbank
Vakıfbank da tıpkı Ziraat Bankası gibi bu hesabı ilk hizmete açan bankalardan biri oldu. Minimum 1.000 TL ve 92 gün vade ile açılan Kur Korumalı Mevduat hesapları, şu an Vakıfbank şubelerinden açılabilmekte. Mobil şube ve internet bankacılığından hesap açılabilmesi için çalışmalar son hızıyla devam etmekte.
Vadesi gelmeden önce hesabınızı kapatmanız halinde ana paranızdan kesinti yapılabilir. Hesap açılış tarihindeki kur, hesabı kapatmak istediğiniz günkü kurdan daha yüksekse ve kur fiyatında bir düşüş olduysa düşük olan kur baz alınarak paranız cari hesabınıza aktarılır. Faiz ödemesi de yapılmaz.
Halkbank
Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan sonra sırada bir diğer kamu bankası olan Halkbank var. Halkbank Kur Korumalı Vadeli TL Hesabı açtırmak için en yakın Halkbank şubesini ziyaret edebilirsiniz. En az 1.000 TL yatırmak kaydı ile hesabınızı şubeden açtırabilirsiniz. Dövizden sağlanacak dönüşümler için Halkbank hesabınızda hâlihazırda döviz mevduatınızın olması ve bu dövizin 20.12.2021 tarihinden önce alınmış olması gerekir. Daha sonraki tarihlerde alınan dövizler için Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı açılamamaktadır.
Kuveyt Türk
Müşterilerine faiz getirisi sunan bankalar gibi katılım bankaları da Kur Korumalı Vadeli TL hesaplarında aktif rol oynamakta. Bilindiği gibi bu bankalar vadeli hesap sahiplerine faiz değil, kâr sunmakta. Kuveyt Türk, katılım hesaplarını Kur Korumalı Vadeli Mevduat hesaplarına uygun hâle getirdi. Yalnızca diğer bankalarda uygulanan minimum politika faizi kadar faiz verilmesi hususu Kuveyt Türk’te uygulanmıyor.
Faizli bankalar, müşterilerine vade sonunda ödeyecekleri faizi önceden belirlerken katılım bankalarında durum biraz daha farklı. Katılım bankaları, müşterilerine sadece fikir sunma amacıyla tahmini bir kâr oranı verebilirken vade sonunda ödenen kâr, önceden tahmin edilememekte.
Kuveyt Türk Kur Korumalı TL Hesabı açtırmak için Kuveyt Türk şubelerinden gereken desteği alabilirsiniz. Kâr payı geliri elde etmek ve faizden uzak durmak istiyorsanız Kuveyt Türk’ün sizin için ideal bir seçenek olacağı aşikâr.
Albaraka Türk
Tıpkı Kuveyt Türk gibi Albaraka Türk de faiz yerine kâr payı usulü ile çalışan bir katılım bankası. Albaraka Türk nezdinde bulunan dövizlerinizin alım tarihi 20.12.2021 ya da daha eski bir tarihe dayanıyorsa dövizlerinizi Türk lirasına dönüştürerek Merkez Bankası garantili vadeli hesabınızı açtırabilirsiniz. Benzer şekilde bankaya ilk defa yatıracağınız ya da mevcut durumda olan Türk lirası cinsinden mevduatlarınızla da Hazine destekli katılım hesabı açtırabilirsiniz.
Albaraka mobil ve Albaraka internet bankacılığı üzerinden yapılacak işlemler için çalışmalar sürerken şu an yalnızca şubelerden hesap açılışına izin verilmekte. En yakın Albaraka Türk şubesine uğrayıp Kur Korumalı Katılım Hesabınızı hemen açtırabilir, ayrıca bu hesapla ilgili merak ettiğiniz soruları da sorabilirsiniz.
Garanti BBVA
Ülkemizin en büyük bankalarından biri olan Garanti BBVA, Dövizden Dönüşümlü Kur Korumalı TL Hesabı ve Standart Kur Korumalı TL Hesabında öncü bankalardan biri olmayı başardı. 3 aydan başlayan vadelerle mevduatlarınızı Garanti BBVA’da değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Hazine ve Merkez Bankası garantili bu hesap sayesinde kur fiyatlarında oluşabilecek değişikliklere karşı önleminizi almış olursunuz.
Diğer bankalarda olduğu gibi Garanti BBVA’da da hesap açılışı için asgari 3 aylık vade seçimi yapmak gerekiyor. Bireyler, 1 yıla kadar vade seçeneğinden yararlanarak hesaplarını anında açabiliyorlar. Garanti BBVA şubelerinden birine giderek konu hakkında daha fazla detay alabilir, dilerseniz Kur Korumalı Vadeli hesabınızı hemen açtırabilirsiniz.
Akbank
Akbank Kur Korumalı Mevduat Hesabı, en az 10.000 TL ile açılabilmekte. Diğer bankalar gibi Akbank’ta da minimum 3 ay vade ile kur korumalı hesap açılabiliyor. Döviz cinsinden mevduatların Türk lirasına çevrilmesi söz konusu ise Dolar, Euro ve Sterlin hesapları dikkate alınmakta. Bu dövizlerin Türk lirasına Merkez Bankası tarafından belirlenen kurdan dönüştürülebilmesi için en geç 20.12.2021 tarihine kadar alınmış olması gerekmekte.
Akbank, şu an için %17 faiz oranı ile işlem yapmakta. Hesabı açtırdığınız günkü kur ile vade sonundaki kur arasındaki fark faiz getirisini aşıyorsa faizden arta kalan kısım devlet desteği ile vadeli hesap sahiplerine aktarılmaktadır. Hesap açılışları için Akbank şubelerine uğrayabilir, kısa süre içerisinde kur korumalı vadeli hesabınızı açtırabilirsiniz.
Yapı Kredi Bankası
Yapı Kredi Bankası, Kur Korumalı Mevduat Hesabı açtıracak müşterilerinden hesap işletim ücreti almayarak farkını ortaya koyan bankalardan biri olmayı başardı. Ayrıca bu hesap türünde vergi kesintisi de yapılmamakta. Döviz türünden mevduatlarda 20.12.2021 tarihi Yapı Kredi Bankası tarafından da baz alınıyor. 20.12.2021 tarihine kadar almış olduğunuz Dolar, Sterlin ve Euro cinsinden dövizlerinizi TL’ye çevirerek Merkez Bankası Korumalı TL hesabınızı hemen açtırabilirsiniz.
Yapı Kredi Bankası Kur Korumalı TL Vadeli Hesapları sadece şubelerden açılabilmekte. Birçok banka gibi Yapı Kredi Bankası da online bankacılık kanalları üzerinden hesap açılışı üzerine çalışmalarını sürdürmekte. Çalışmalar tamamlandığında online kanallar üzerinden de Kur Korumalı TL hesabınızı açtırabileceksiniz.
QNB Finansbank
Ülkemizde en çok tercih edilen bankalardan biri olan QNB Finansbank, Kur Korumalı TL hesaplarına en hızlı uyum sağlayan bankalardan biri oldu. Sistemin hayata geçmesi ile beraber müşterilerine anında hizmet sunmaya başlayan QNB Finansbank, faiz oranlarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. TL mevduat sahipleri, %23,50’ye varan tanışma faizlerinden yararlanabiliyor.
QNB Finansbank’ta bulunan döviz mevduatlarınızı TL’ye çevirerek Kur Korumalı TL Hesabınızı anında açtırabilirsiniz. 20 Aralık 2021 tarihine kadar almış olduğunuz Euro, Altın, Sterlin ve Dolar cinsinden dövizleriniz bu kapsamda değerlendirilecektir. Ayrıca başka bir bankadaki TL hesabınızla ya da yine QNB Finansbank nezdindeki TL mevduatınızla da bu hesap türüne geçiş yapabilirsiniz.
Denizbank
Denizbank, Kur Korumalı Mevduat Hesabı hizmeti sunan bankalardan bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Hesap açılışları, tüm Denizbank şubelerinden ücretsiz olarak yapılabilmekte. 3 aydan 1 yıla kadar değişen vadelerle paranızı kur riskinden korumak istiyorsanız Denizbank’ın en iyi seçeneklerden biri olacağını söyleyebiliriz.
Denizbank, %17,00 faiz oranı ile birçok bankayı sollamış durumda. Eğer Denizbank hesabınızda döviziniz varsa ve döviz alımını 20 Aralık 2021 tarihinden önce gerçekleştirdiyseniz Dolar, Euro, Altın veya Sterlin para cinsindeki dövizlerinizi bozdurarak da Kur Korumalı Vadeli Hesap açtırabilirsiniz.
TEB
Dijital bankacılık denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Türk Ekonomi Bankası, Kur Korumalı TL Vadeli Hesaplar için online bankacılık hizmetini sunan ilk bankalardan biri olacağa benziyor. Şimdilik hesaplar yalnızca TEB şubelerinden açılabilirken %16,00’dan başlayan faiz oranları da dikkat çekiyor. Vadeye göre faiz oranı %17,00’ye kadar çıkabiliyor.
1 yıla kadar değişen vadelerle paranızı kurda yaşanabilecek artışlara karşı güvende tutmak istiyorsanız Kur Korumalı TL Vadeli Hesap için Türk Ekonomi Bankası’nı tercih edebilirsiniz. TEB nezdindeki Dolar, Euro, Altın ve Sterlin türünden mevduatlarınız için ya da Türk Lirası cinsinden birikimleriniz için bu hesabı kullanabilirsiniz.