Hisse Senetlerini Başka Bankaya Taşıma
Yatırım araçları arasında bulunan hisse senetleri bankalar aracılığıyla alınabilen hizmetler arasında yerini alırken, bankalar tarafından hisse senedi almış olan müşterilerine özel kampanyalar düzenlenmektedir. Ayrıca hisse senedi alım-satım işlemlerini kolaylaştırma adına bankalar tarafından müşterilerine özel grafikler ve istatistik çalışmaları sunulmaktadır. Tüm bunlara rağmen müşteriler çalıştıkları bankayı değiştirmek isteyebilir ki hisse senetlerini başka bankaya taşıma için birkaç işlemin yapılması yeterli olmaktadır.
Hisse Senedi Nedir?
Kıymetli evraklar arasında yer alan hisse senetleri, sermaye şirketleri aracılığıyla ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek adına verilen evraklardır. Kolay anlaşılır olması açısından kısaca şirketlere ait olan anaparanın eşit parçalarından biri tanımlanabilmektedir.
Hisse senedi ortaklığı temsil etmekte olup, hisse senetleri üzerinden standart bir gelir elde etmek söz konusu olmamaktadır. Çünkü hisse senetleri getirisi, şirket ait olan bilanço kazanca ve verilecek yatırım kararlarına göre değişiklik göstermektedir.
Hisse senetlerinin ihraç edilebilmesi adına öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’dan izin alınması gereklidir. Hisse senedini ”Sermaye Piyasası Kurulu” denetiminde anonim şirketler, özel kanunla kurulan kurumlar ve sermaye olarak paylara bölünmüş olan komandit şirketler çıkarabilmektedir ki borsada yatırım araçları içerisinde en çok işlem gören hisse senetleridir.
Hisse Senetleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Hisse senetlerinin hukuki nitelikleri Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile Sermaye Piyasası Kanunu dikkate alınarak incelenirken, şirket sözleşmesi içerisinde sermayenin kaç hisse senedine ayrılacağı ile sermaye miktarı belirtilmelidir. Şirket hisse senetleri hukuki bir birimi ifade etmekle birlikte bölünmesi gibi bir durum hukukende mümkün olmamaktadır.
Hisse senetleri kıymetli evrak özelliklerinden dolayı haklar dışında sorumluluklarda getirmektedir ve hisse senetleri ile sahip olunan hakların harici olarak devredilmesi söz konusu olmamaktadır. Hisse senetlerinin devredilmesi durumunda temsil edilen haklarda devredilmiş olmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında hisse senetleri üzerinde bulunması gereken bazı bilgiler bulunmaktadır.
- Şirket unvanı,
- Şirketin ticaret sicil numarası ve tescil tarihi,
- Kayıtlı olarak bulunan esas sermaye,
- Hisse senedine ait olan nominal değeri ile türü,
- Hisse senedinde nama yazılıysa, hisse sahibi ad-soyadı bilgileri ile ikametgah adresi,
- İki yetkiliye ait imza yer almalıdır.
Hisse senetlerinin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmakta doğru tercihler açısından önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Hisse senedi ile yatırım yapmak adına asgari ya da azami bir sınır bulunmamaktadır.
- Hisse senedi fiyatlarına dair etkili olan faktörler söz konusudur ve bu faktörlerin bilinmesi gerekmektedir.
- Spekülatif hisse senetleri kazanç açısından yüksek bir getiri sağlamasına rağmen yüksek risk içeren hisse senetleridir.
- Borsaya giriş yapmadan önce az da olsa yatırım deneyimine sahip olunması gerekmektedir.
- Hisse senedi alınacak sektör hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Fikir sahibi olunmayan sektörlere yatırım yapılması yüksek risk içermektedir.
- Hisse senetleri istenildiği zaman nakde çevrilebilecek likit enstrümanlar arasında yer almaktadır.
Hisse senedi ile ilgili önemli bilgilerin paylaşımı yapıldıktan sonra hisse senetlerini başka bankaya taşıma işlemleri hakkında detayları paylaşabiliriz.
Hisse Senedi Virman İşlemleri Nasıl Yapılır?
Hisse senedi satılmadan başka bir kuruma aktarılması için yani hisse senedi virman işlemi için kolay olan birkaç adımın takip edilmesi gerekmektedir.
Hisse senetlerini başka bankaya taşıma işlemini yapmadan önce hisse senedi hesabının hangi bankaya aktarılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Bankaların hisse senedi virmanı alımı sırasında sunduğu kriterlere ve sonrasında kampanyalara dikkat edilmesi banka seçiminde doğru karar verilmesinde etkili olacaktır.
Bankaya karar verildikten sonra hisse senedi yatırım hesabının açık olduğu banka şubesine gidilerek ‘’Menkul Kıymet Virman Talimatı’’ na yönelik dilekçe verilmesi gerekmektedir. Hisse senetlerini başka bankaya taşıma sırasında bazı bankalar bu dilekçeyi isteyebileceği gibi bazı bankalarda internet bankacılığı ya da bankaya ait olan mobil bankacılık üzerinden hisse senedi virmanına izin vermektedir. Hisse senedi virman talebi erken saatlerde verilmesi durumunda aynı gün içerisinde aktarım gerçekleşirken, geç saatlerde verilen virman talimatı ertesi gün aktarılmaktadır.
Şayet hisse senedi ile ilgili bir satış emri verilmişse, virman işlemi hisse senedinin takas işlemi sonrasında gerçekleştirilmektedir. Bundan dolayı satış emri bulunan hisse senedi için virman işlemi aynı gün içerisinde gerçekleştirilemez, işlemlerin tamamlanması birkaç gün sürebilmektedir.
Hisse senetlerini başka bankaya taşıma için mevcut hisse senetlerini satarak nakde çeviren bir kişi, çalışacağı yeni bankaya hisse senetlerini satarak elde ettiği nakdi göndererek yeni bankasından hisse senedi alarak işlemi gerçekleştirebilir. Fakat bu her ne kadar kolay bir yöntem gibi görülse de hisse senetlerinin satılmasının risk içerdiği de unutulmamalıdır.
Hisse Senetlerini Başka Bankaya Taşıma Ücreti
Hisse senetlerini başka bankaya taşıma işlemi sırasında bankalar müşterilerinden belli bir masraf ücreti almaktadır. Bankalar tarafından alınan masraf ücretleri her sene değişirken, bankalar arasında da alınan masraf ücreti farklılık göstermektedir.
Hisse senedi virman işlemleri yapılırken müşterilerin banka e-posta adreslerine dilekçelerini göndermesi güvenlik sorununa neden olmasından dolayı kabul edilmemektedir.
Hisse senetlerini başka bankaya taşıma işlemi yapılmadan önce müşterinin bankası ile iletişime geçerek virman işlemlerine yönelik bilgi alması yaşanılabilecek sorunların önüne geçmek adına önemli bir detaydır.
Belirttiğimiz gibi hisse senedi virman ücretleri bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte 2 TL ile 10 TL arasında değişiklik göstermektedir.