İhtiyaçlar piramidi lise eğitimini tamamlamış hemen hemen her bireyin bildiği bir tablo. Tabloya göre piramidin en alt tabakasını yani genelde tüm insanların öncelikli ihtiyacı niteliğindeki şey ise fizyolojik ihtiyaçlar. Fizyolojik ihtiyaçlar ile yeme, içme, soğuktan korunma gibi kişinin yaşamsal öneme sahip ihtiyaçları kastediliyor. Günümüz dünyasında ihtiyaç ile lüks arasında bir karmaşa yaşandığı için; eskiden lüks gibi gözüken şeylerin artık ihtiyaç gibi görülmesi de alışılagelmiş bir durum. Bu da gelir sabit kalırken giderin artması nedeni ile yaşam içerisinde stresin ağırlaşmasına sebep oluyor. Oysa ki en zaruri ihtiyaçlarda bile tasarrufa gidilerek birikim yapmak mümkün. Nasıl mı?
1- Fast Food Tüketmeyi Bırakın. Ev Yemeği Pişirin.
Fast food batılı ülkelerden gelen ve aslında bizim kültürümüze hiç de uygun olmayan bir alışkanlık. Sağlıksız olduğu kadar pahalı olması da cabası. Örneğin ünlü fast food zincirlerinde tüketilen bir menünün içinde az patates kızartması, bir hamburger ve bir de kola var. Bu menünün ortalama fiyatı ise 15 TL. Oysa aynı para ile pazardan 1 kilo pazı, bir kilo karnı bahar, 2 kilo portakal, bir demet taze soğan, 1 demet maydanoz, bir kilo soğan ve bunların yanı sıra küçük boy yoğurt ile ekmek ve hatta canınızın istediği bir içecek almak mümkün. Bu şekilde en az iki günlük yemek pişirebileceğiniz gibi bu yemekler ile en az iki kişiyi de doyurabilirsiniz. Hem de sağlıklı beslenmiş olup kilo alımının da önüne geçersiniz.
2- İzolasyona Önem Verin.
Kış aylarında evi ısıtmak için harcanan paradan artık herkes şikayetçi. Özellikle eski binalarda oturanların bu konuda daha dertli oldukları bir gerçek. Oysaki basit önlemlerle yakıt için ayrılan para miktarında tasarrufa gitmek mümkün. Bunun için eğer mümkünse apartman sakinleri ile birleşip bina izolasyonu yaptırabilirsiniz. Bu olmuyorsa kendi evinizin cam ve kapı kenarlarına sünger çekebilir, atıl durumdaki odaların kapısını ve kaloriferini kapatabilirsiniz. Elektrikle ısınanlar da akıllı saat kullanarak tasarruf edebilirler.
3- Ekmek Satın Alırken Tüketim Miktarını İyi Hesaplayın.
Yapılan araştırmalara göre ülkelerin ekmek ihtiyaç miktarının neredeyse iki katı miktardaki ekmekte çöpe gidiyor. Bu müsrifliğin önüne geçmek için yeterli miktarda ekmek alıp, bayatlayan ekmekleri de kızartarak ya da buğulayarak tüketmek yeterli.
4- Su Kullanımına Dikkat
Ülkemiz her ne kadar su kaynakları bakımından zengin olsa da yakın zamanda kuraklık yaşanması beklenen topraklar arasında yerini almış durumda. Bu yüzden duşta, çamaşır ya da bulaşık yıkarken, diş fırçalarken dikkatli su kullanımı hem ülke ekonomisine hem de kişisel bütçemize bir hayli katkıda bulunacak tutumlardan.
5- Sağlık Giderlerini Takip Edin
Sağlıklı yaşam aslında her bireyin hakkı. Oysa ki çeşitli nedenlerle yıl boyunca herkes en azından bir ya da iki kez ağır şekilde bir rahatsızlık geçiriyor ve bu sebeple çeşitli ilaçlar kullanıyor. Hem hastaneye hem de ilaçlara ödenen katı payları ise toplandığında bir yekün tutuyor. Bunun önüne geçmek için yıllık düzenli aşı olmak, sağlıklı yiyecekler ile beslenmek, yaşanan ortamı havalandırmak, spor yapmak ve buna benzer önlemler almak yolu ile hastalıkların önüne rahatça geçilebilir. Ayrıca gereksiz yere reçetesiz ilaç tüketmenin de sağlıksal ve ekonomik açıdan bir külfet getirdiği unutulmamalıdır.
Son tahlilde bir bireyin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda bile biraz tasarruf ve bilinçli tüketim ile para biriktirmek, harcamaları azaltmak mümkündür.