Son zamanlarda alınan verilere göre, ülkemizde toplamda 20 milyon 252 bin 146 taşıt kayıtlı bulunmaktadır. Bu taşıtların %53’lük bir kısmını otomobiller oluştururken, yaklaşık %16 gibi bir kısmı ise kamyonetlerden meydana gelmektedir. Geriye kalan yaklaşık %14 motosiklet, %8 traktör ve %4 ise kamyon olarak değerlendirilmiştir. Yine %2 ve %1 olarak minibüs ve otobüsler oluştururken, özel amaçlı taşıtlar da yaklaşık olarak %0,2 bir değer ile trafikte bulunmaktadır. Elbette ki ülkemizde son yıllarda araç sayısının çok daha hızlı artış göstermesi ile pek çok farklı trafik kazası meydana gelmektedir. Gerek araç ile araç kazaları gerek yaya ile araç kazaları gibi pek çok trafik kazası sonrasında, ciddi mal ve can kayıpları ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar birçok sürücü bu konuda bilinçli olsa da yine güvenli sürüş kurallarına uymayan ve bu kuralları bilmeyen dikkatsiz sürücüler dahilinde de binlerce kaza meydana gelmektedir. Bundan kaynaklı olarak; güvenli sürüşün püf noktaları hakkında bilgiler vermek gerekirse, şunlara göz atılabilir.
Güvenli Sürüş İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Güvenli sürüş için, ilk olarak araca hâkim bir pozisyon almak oldukça önemli. Koltuk pozisyonu, gaz, debriyaj ve fren pedallarına tam anlamı ile yetişecek yakında olmak gerekmektedir. Yine pedalları kullanırken, topuk kısmının tabana temas etmesi ve pedalları değiştirirken de ayağın yerden kaldırılmaması gerekiyor. Bunlar ile birlikte, araca hakimiyet daha iyi olurken, her araca binildiğinde trafiğe çıkmadan önce, yan aynalar, arka aynası ve emniyet kemerleri de kontrol edilmesi tavsiyeler arasında.
Genel olarak hatalı sollamalar sonrası trafik kazaları yoğun olarak meydana gelmektedir. Sollama yapmadan önce, ilk olarak arka kontrol edilmeli ve araç hızlanacak duruma getirilmelidir. Sollama yaparken geçtiğiniz aracın tamamen kurtarılmasına aynalardan dikkat ederek, tekrar sol şeritte işiniz bittikten sonra, sağ şeride sinyallerinizi vererek geçiş yapmanız diğer sürücüleri bilgilendirmek adına önemlidir.
Keskin virajlarda ve yağışlı yollarda dönüş yaparken, vitesinizin kaçta olduğuna göre gaz pedalını kullanmanız gerekmektedir. Yağışlı bir yolda vites küçük ise gaza yüklenmek aracın arkasını savuracağından dolayı tehlikeli bir durum olacaktır. Bundan dolayı da viraj alınırken mümkün olduğunda gaz pedalını kullanmamak gerekir. Eğer ki aracın arka tarafı savrulmuş ise direksiyon mümkün olduğunca gidilecek yöne doğru çevrilmesi gerekmektedir. Kısaca, güvenli sürüşün püf noktalarıbunlar olurken, elbette ki daha yüzlerce farklı noktaya yer vermek gerekmektedir.