Ekonomik piyasalar son dönemde alışılmışın dışında yaşanan hareketlerle uyumsuz bir tavır sergiliyor. Burada bahsettiğimiz uyumsuzluk para piyasasını oluşturan döviz ve faizlerin yükselmesine rağmen borsadaki beklentilerin sakin olmasıdır. Fakat faiz ve döviz yükselmesi karşısında borsanın bu tutumunun fazla sürmeyeceğini düşünüyorum.
Türkiye’ye muhtemel girecek olan sıcak para ile faiz ve döviz kurunun gerilemesi ile borsanın yükselişe geçmesini arzu ediyorum. Fakat gündem teşkil eden hususlar ekonomi piyasasının yönünü belirleyecek. Gündemi belirleyecek ana başlıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Yapılacak olan Avrupa Merkez Bankasının toplantısı ve burandan çıkacak kararlar
- Türkiye ile Avrupa’da gelişen siyasi olaylar
- Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ve ABD ile olan ilişkileri
- FED başkanının belirlenmesi
- ABD’nin 3. Çeyrek büyüme rakamları
- Bu hafta açıklanacak olan Ekim ay’ı enflasyon rakamları
- Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize yasağı
Önceki hafta itibari ile ülkemizde ve Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında beklentileri karşılayacak değişikliği gitmedi. Fakat AB’de gelişen olaylar Euro’nun değer kaybetmesine neden oluyor. Bu olayların başında ise Katolonya’da gelişen bağımsızlık ilanını söyleyebiliriz.
Son dönemde ABD’nin büyümesi dolara olumlu yönde bir etki edecek ve zamanla etkisini sürdüreceğe benziyor. Doların değer kazanması karşısında dış politikada altının ons değerinin düşme sebebi diyebiliriz. Buna karşılık dövizin artması Türkiye’de altının satış fiyatını da yükseltti.
Yeni FED Başkanı Nasıl Etki Eder?
Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen FED Başkanı ekonomi piyasasına yapacağı etki merak edilen konuların başında geliyor. Bu koltuğa muhtemel geçecek olan TAYLOR faiz artırımına gidecek tavır koyması beklendiğinden bu anlamda doların daha da değer kazanacağını söyleyebilirim.
Son bir hafta içerisinde Dünya borsaları şaha kalkarken Türkiye’de gelişen olaylar bu yükselişe gölge düşürdü. Bu yükselişe uyum sağlayamayan Borsa İstanbul yine iç gelişmeler neticesinde yükselişe geçebilir. En büyük beklenti ise ABD ile yaşanan ise sorunun çözülmesi diyebilirim.
Döviz ve Faiz Yükselmeye Devam Ederse
Siyasi olarak yaşanan son gelişmeler sonrası Türkiye’de Döviz ve Faiz yükselme trendine girdi. Bu trendin devamı sonrası muhtemele oluşacakları şöyle sıralayabiliriz.
- Giderlerde artış olacak
- Şirketler özellikle bankaların kâr payları düşecek
- Maliyetlerde yükselişler olacak
- Döviz borcu olanların TL olarak borcu artmış olacak.
Borsadaki Dirençler
Gelişmeler neticesinde iyimser bir bakış açısı izleyen Borsa İstanbul’da zirveyi gören senetlerin satışları devam ediyor. Fakat bu iyimserliğin kaybedilmesi durumunda düşüşlerin gelmesi kaçınılmaz olacak. Yükselişin başlaması için 110.000 seviyelerine çıkması gerekirken 106.000 seviyesi sonrası düşme ivmesinin direnci 103.000 kademesine gelebilir.
Dolar Kuru Önemli
Son iki hafta sonrasında dolar yükselmede önemli bir yol kat etti. Bu yükselmenin ne kadar daha davam edeceği merak konusu. Yükselişinin ilk direnci 3.85 olarak gözüküyor. Bu direncin aşılması ile dolar 3.95 seviyesine çıkabilir. Burada Merkez Bankasının yapacağı müdahale sonrası düşüş yaşanacağını bekleyebiliriz. Bu düşüşün seviyesi ise zamanla 3.65 olarak piyasalara yansıyabilir.