Ülkemizde bir çok sınıf ve dalda farklı kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarınca çalıştaylar yapılıyor. Her ne kadar bu çalıştaylarda alınan kararlar yürürlüğe girmese de gelecekte grime ihtimalinin bulunması sevindirici tarafı.
Yapılan bu çalıştaylardan birisi de geçtiğimiz günlerde Ankara da yapıldı. Trafik Güvenliği ve Karayolu Taşımacılığı Çalıştayında oluşan trafik kazalarını önleyebilmek için adımlar atılmaya çalışıldı. Bu adımlardan en fazla dikkatleri çeken ise Akıllı Sürücü Uyarı Sistemi Oldu.
Akıllı Sürücü Uyarı Sistemi
Türkiye’de zorunlu olması için uğraş gösterilen bu sistemin yürürlüğe girmesi ile ilk etapta yaklaşık 3,5 milyon aracın bu kapsam içerisine gireceği gelen haberler arasında. Yıllardır Avrupa ve Amerika da kullanılmaya başlamasının ardından önemli aşamalar kaydedildiği bir gerçek.
Akıllı Sürücü Uyarı Sistemi Neleri Kapsıyor?
Özellikle uzun yol sürücüleri zamanla farkında olmadan yaptıkları hataları göz ardı ettiğini söyleyebiliriz. Sürücü hareket halinde iken daldırdığında uyuklama, sinyalsiz şerit değiştirme, önünden ilerleyen araca fazla yaklaşma, aşırı hız yapma durumlarında bu sistem tarafından uyarılıyor.
Sistemin Maliyeti Ne Kadar?
Bilgisayar yazılımına bağlı olarak uygulamaya konulan sistem için araç başına yaklaşık 3 bin liralık masrafı bulunuyor. Elbette oluşacak rekabetle ve donanımına yapılacak talep bu fiyatları düşürebilir. Kaza ile oluşabilecek maddi ve can kayıpları dikkate alındığında aslında çokta önemsiz bir rakam. Yapılacak düzenlemelerle bu sistemin takılması cazip hale getirilebilir. Bunun için ise zorunlu trafik sigortasına büyük işler düşebilir. Tabi buna sigorta şirketlerinin yanaşmayacağı da bir gerçek.
Her ne kadar Trafik kazalarını önleyecek bir yasal mevzuat bulunmasa da rekabet içerisindeki otomotiv sektörü donanımlarına buna benzer uygulamalar ekliyorlar. Bunların bazıları ise şöyle;
Ford
Çarpma önleyici sistemi yeni araçlarına monte eden Ford hareket halinde önüne çıkan araç veya canlıyı kullanıcısına haber veriyor. Sürücü yine her hangi bir reaksiyon göstermezse kendi kendine duruyor ve muhtemel oluşabilecek kazaların önüne geçmiş oluyor.
Honda
Ford gibi yayaları ve araçları algılayan ve firen yaparak durma sistemini çoktan araçlarına emzpoze eden Honda radar ile kamera sistemlerini sonuna kadar kullanan bir marka olarak karşımıza çıkıyor. Pedestrian Callisian Mitigation Steering Sistem olarak adlandırılan bu uygulamanın Türkçe karşılığı ise yaya çarpışma azaltama sistemidir.
Kaza risklerini en aza indirmeye çalışan diğer markalar ise şöyle. Lexus, Mersedes – Benz, Subaru ve Volvo.
Sistem Test Ediliyor
Markalar bu sistem için gerekli testleri uzun süredir yerine getiriyorlar. Fakat yapılan testler yapılan hıza göre olumlu ya da olumsuz olabiliyor. 30 km altı hızlarda sistem sorunsuz çalışırken bu hızın üstü için algı zayıflayarak atlama yaşayabiliyor. Yine de yavaşlama oluşması yayaların kaza sonrası az bir hasarlar kurtarabiliyor.
Sistemin verimli çalışması gece ve gündüz olarak ta değişiyor. Mevsimsel olarak yağmur ve kar da etkileyen faktörler.