Ağır hasarlı araca kredi çıkar mı? Pert kayıtlı araca kredi çıkar mı? gibi sorular, ağır hasarlı ya da pert kaydı bulunan araçlar için kredi kullanmak isteyenlerin sürekli cevap aradığı; fakat internet ortamındaki bilgi kirliliği sebebiyle bir türlü doğru sonuca ulaşamadıkları sorular olarak dikkat çekiyor. Bu husustaki bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek adına ağır hasar ya da pert kaydı bulunan araçların kredi durumu ile ilgili en doğru ve güncel bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Ağır Hasarlı Araca Kredi Verilir mi?
Ağır hasarlı araca kredi verilir mi? sorusu ile alakalı yasal bir engel söz konusu değil. Bankalar, kredi kullanacakları aracın kusurlu ya da ağır hasarlı olmasını pek önemsemezler. Önemsenen nokta araca kasko yapılıp yapılamayacağıdır. 0 km araçlarda olduğu gibi 2.el araçlarda da bankanın kredi taksitleri son bulana kadar aracı rehin altında tuttuğunu varsayarak kasko sigortası yaptırmanın taşıt kredilerinde zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.
Taşıt kredisinin teminatı kredi ile satın alınan aracın kendisidir. Banka, teminat olarak alacağı diğer taşınır ve taşınmaz varlıklar gibi kredi ile fonlayacağı taşıta da sigorta yaptırılmasını talep edecektir. Kasko sigortasını kredi kullandığınız bankada, başka bir bankanın aracı sigorta iştirakinden ya da herhangi bir sigorta firmasından yaptırabilirsiniz. Bankalara ait sigorta iştirakleri genellikle ağır hasarlı ve pert kayıtlı araçlara kasko yapmazlar. Bu tip araçlara kasko yapılsa bile prim tutarı oldukça yüksek çıkar.
Ağır hasarlı araca kredi verilir mi? sorusunu yukarıdaki bilgiler neticesinde kasko yapılıp yapılmasına bağlayabiliriz. Sigorta şirketlerin alacağınız araç için kasko yaparsa kredi verilmesinin önünde herhangi bir engel olmayacaktır. Ağır hasarlı araç ile pert kaydı arasında ince bir çizgi söz konusu olduğundan ağır hasarlı araca kredi verilme olasılığı pert araca kredi verilme olasılığına nazaran her zaman daha yüksektir.
Türkiye Finans bankasının bu konu da verdiği cevap ;
Pert Kayıtlı Araca Kredi Çıkar mı?
Pert kayıtlı araca kredi çıkar mı? sorusunu yanıtlamadan önce pert kaydı nedir? önce bir buna bir bakalım. Trafik kazası, doğal afet, terör saldırısı ya da başka bir sebeple aracın kullanılamaz hale gelerek değerinin en az %70’ini kaybetmesi halinde araç perte çıkmış sayılır. Pert kayıtlı araçlar, bankalar tarafından genellikle fonlanmasa da bunu sağlamanın çeşitli yolları mevcut. Şimdi de pert kayıtlı araca nasıl kredi verilir? sorusunu detaylıca yanıtlayalım.
Pert araca kredi çıkması için sigorta şirketlerinden kasko teklifi almak gerekir. Taşıt için kasko yapılabilmesi halinde bankanın kredi tahsis etmesi mümkündür. Bundan daha kolay olan bir yöntem ise bankaya farklı bir teminat sunmaktır. Bankaya teminat olarak başka bir araç ya da gayrimenkul gibi teminat verebilmeniz halinde kredi ile satın alınacak araç üzerine rehin konulmasına gerek olmayacaktır. Araca rehin konulmayacağı için pert olup olmaması da önemsenmeyecektir.
Bankaya ek bir teminat verirken verilecek teminatın değerinin en az taşıt değerinde olması gerekmekte. Örneğin; 100.000 TL kasko değerli pert kaydı bulunan bir aracı satın alacaksanız bankaya bu araç dışında bir teminat vermeniz halinde yeni teminatın değerinin en az 100.000 TL olması beklenir. Aksi durumda eksik kısmı nakit bloke şartıyla tamamlayabilirsiniz. Örneğimizden devam edecek olursak 90.000 TL değerli başka bir aracı bankaya teminat olarak verecekseniz kalan 10.000 TL’yi hesabınıza nakit olarak yatırıp bankanın bu paraya bloke koymasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz kredi taksitlerinin bu tutardan tahsil edilmesini talep edebilirsiniz.
Teb Bankasının 2.el araba kredisi hakkında bilgi almak için resmi web sitesine göz atabilirsiniz. https://www.tebcetelem.com.tr/tasit-kredileri/2-el-tasit-kredisi/
Ağır Hasarlı Araca Kasko Yapılır mı?
Ağır hasarlı araca kasko yapılır mı? sorusu da en az şimdiye kadar yanıtladığımız sorular kadar merak ediliyor. Ağır hasarlı ya da pert kaydı bulunan bir araca kasko yapıp yapmamak tamamen sigorta şirketinin inisiyatifindedir. Bazı sigorta şirketleri bu gibi araçlara kasko yaptırmaktan kaçınırken bazı şirketlerin yüksek prim tutarıyla pert ve ağır hasarlı araçlara da kasko yaptıkları görülmekte.
Aracın değeri, ağır hasar kaydının tutarı gibi değişkenler sigorta şirketleri tarafından önemsenmektedir. Zira bir şirket ağır hasar kaydı bulunan bir araca kasko yapmayıp yine ağır hasar kaydı bulunan başka bir araca kasko yapmayı sakıncalı görmeyebilir. Dolayısıyla ağır hasarlı araca kasko yapan şirketler ile alakalı net bir bilgi vermemiz söz konusu olmayacaktır.
Araç alacaklara tavsiyeler konumuzu da okuyabilirsiniz.
Hasarlı Araca Kredi Verilir mi?
Hasarlı araca kredi verilir mi? sorusunun olumlu yanıtlanma olasılığı ağır hasarlı araçlara kıyasla daha yüksek. Zira hasar kaydı, ağır hasar kaydına göre daha düşük tutarlarda olabilmekte, bu da sigorta şirketlerinin işini kolaylaştırmakta. Sonuç olarak her aracın kazaya karışma olasılığı söz konusu. Eğer hasar kaydı olan hiçbir araca kasko yapılmayacak olsa günümüzde birçok araç sahibi önemli bir sorunla karşı karşıya kalabilirdi.
Kasko yapılabilmesi, kredinin önündeki tek engeli bertaraf etmekte ve hasarlı araçlara da kredi çıkarılabilmektedir. Hasar kaydı ne kadar düşükse bankanın kredi verme olasılığı da o kadar yüksek olacaktır.
Hasarlı, ağır hasarlı ve pert kayıtlı araçlara kredi verilmesi için kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri de taşıt kredisi yerine ihtiyaç kredisi çekmektir. Daha önce de sözünü ettiğimiz üzere bankalar taşıt kredisinde alınan aracı teminat olarak kabul ederler ve mutlaka araca rehin şerhi koyarlar. Eğer araca kasko yapılamadığı için taşıt kredisi çekilemiyorsa ihtiyaç kredisi çekerek alacağınız araç için fon sağlayabilirsiniz.
Taşıt kredilerinin tutarı ihtiyaç kredilerine göre daha yüksek olabilmekte ve bu sebeple bireylerin yüksek tutarlı ihtiyaç kredisi çekme olasılıkları düşük seviyede kalmakta. Bu gibi durumlarda yine bankaya ek teminat vererek ya da kefil bularak yüksek tutarda ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Kefil olması halinde çekilebilecek kredi tutarında da bir artış görülecektir. Bu yöntemleri kullanarak taşıt kredisi kullanamadığınız araçlar için ihtiyaç kredisi kullanabilir ve dilediğiniz aracı üzerine rehin konulmadan satın alabilirsiniz.