2017 hesap isletim ucretleri
2017 hesap isletim ucretleri

Hesap işletim ücretlerinin bankalarca kesilmesi yapılan düzenleme sonucu çıkarılan yönetmelik ile Ekim 2014 tarihinde itibaren yasal hale getirildi. Peki bankalar 2018 yılında bankalar nezdinde hesabı bulunan müşterilerinden hesap işletim ücreti tahsilatı ne kadar yapacaklar? İsterseniz bu sorularınıza cevap bulmaya çalışalım.

Hesap İşletim Ücreti Yasal mı?

2014 yılında çıkarılan yönetmelik ile finans kuruluşlarında bulunan hesaplar üzerinden işletim ücreti kesmesine yasal zemin açılsa da; Danıştay 2015 yılında yapılan bir itiraz ile yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak yine de bankalar bu ücretleri kesmekten vazgeçmemektedir. Çünkü insanların yapacakları bütün parasal faaliyetler bankalar üzerinden ve hesaplar üzerinden yapılmaktadır. Milyonlarca kişinin hesabı ile bankalar muazzam kârlarına katkı yapacaklarından bu kesintiden vazgeçmemektedirler.

Tüketici heyetlerine yapılan başvurular ile hesabınızdan kesilen ve kesilecek olan işletim ücretlerinin iptalini sağlamak elinizde bulunmaktadır. Bunun için sizin adınıza karar çıkması gerekmekte ve çıkan kararlara istinaden kesintilerin iadesi sağlanmaktadır.

2018 Yılı Hesap İşletim Ücretleri Ne Kadar?

Yasal dayanaklarda karşılaşılan tutarsızlık nedeni ile bankalar kendi internet sitelerinde yapacakları ürün ve hizmetler başlıklı listelerinde işletim ücreti kesinti miktarları hakkında bilgi vermemektedirler. Her bankanın sitesinde hesap işletim ücreti başlıklı bilgi bulunurken, kesinti yapılmasına rağmen miktarların açıklanmaması muammadır. Kesinti yapmaktan vazgeçmeyen bankaların bu yüzden 2017 yılında kesinti yaptıkları miktarlarda net değildir. İnternet sitelerinde yayınlanan miktarlarda doğruluğu kesinleşmiş miktarlar değildir.

Bankalar Ne Zaman Hesap İşletim Ücreti Kesiyor?

Bankalar 6 ayda bir olmak üzere hesaplarınızdan kesinti yapmaktadır. Ancak hesap üzerinde hareket olması ile kesinti yapılabilir. 180 gün yani 6 ay boyunca şubede bulunan hesabınızda bir hareketlilik olmazsa bu ücretleri kesemezler. Aktif hesaplar üzerinden yapılan kesintiler için banka sizleri bilgilendirmek zorundadır. Bilgilendirme yapılmadan kesilmesi yasal değildir.

Bankalar hangi hesaplardan işletim ücreti kesmez?

Kredi kullanımı için açılan hesaplarınızdan, kredi kartı ödeme için sözleşme ile açılan hesaplarınızdan, vadeli hesaplarınızdan, para biriktirmeye yönelik açılmış olan kampanyalara dayalı hesaplarınızdan, maaş aldığınız bankaların hesaplarından, emekli durumda olanların hesapları ile altın ve döviz türünde açılan hesaplardan bankalar hesap işletim ücreti almazlar.

Kesilen işletim ücreti miktarları ise 60 TL ile 140 lira arasında değişmektedir. Kesenize en uygun kesintileri Devlet bankaları olan Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıfbank yapmaktadır.

2 Comments

  1. yıllar önceyıllar önce Maaş hesabıma taksitlendirdim.borcum bittiği halde, Belli bir zaman sonra benden hesap ücretitalep ettiler,şu kadar borcunuz var ödemelisiniz dediler, Aradan çok zaman geçti Ödeme yapamadım Şu an ne durumdayım, bu konuda beni bilgilendirirseniz teşekkür ederim…
    Saygılarımla.

    1. Ömer bey sizden hesap işletim ücreti adı altında bir kesinti uygulandıysa, kesinti yapıldığına dair belgeleriniz ile birlikte ikamet ettiğiniz Tüketici hakem heyetine başvurmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir