657 Sayılı Kanuna tabi olarak çalışan memurlar 28. Maddede belirtildiği üzere esnaf ve tacir olabilecek faaliyetlerde bulunamadığı açıkça belirtilmiştir. Peki herkese açık olan, yatırım hesabı bulunan herkesin alım satım yapabildiği Borsa işlemlerinde Memurlar yer alabilir mi? Kredicim.net olarak sizler için derleme yapmaya çalıştık.
Memurlar Borsa’ya Girebilir mi?
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların çalışma hükümleri baştan sonra kanunlarla belirlenmiş durumdadır. Zaman zaman düzenlemelerle yenilikler getirilse de 1965 yılında çıkarılan bu kanun genel hükümleri devam etmektedir. Yasal olarak bu kanunda belirtilen tacir ve esnaf olamama durumu memurun görevli olarak bulunduğu kurumu temsil ettikleri görevlerden ayrılmış olarak bulunsa da, belirtilen Anonim şirketlerin halka açık olan hisse senetlerini alıp satmalarında açıklayıcı bir yasak bulunmamaktadır. Yani memur bir şirketin kuruluşundan itibaren ya da sonra hissesini almak, devralmak ve satmak gibi iştiraklerine katılabilmektedir.
Hisse senedi işlemlerini rahatça yapabilen memurlar, bu şirketlerde pay sahibi olmalarına engel teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Alım ve satım için bir limitleri bulunmamaktadır. Ancak yaptıkları işlemlerin Mal Beyanında ayrıntılı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Mal beyanında bulunmayan memurlar 125. Maddeye göre cezalandırıldığından Kademe Durdurma cezası ile tecziye edilebilirler. Tekrarlanması halinde daha yüksek cezalar alınabilir.
Devlet Memurlarının içerisinde borsaya meraklı olan memurlar genelde eğitim-öğretim sınıfında yer almaktadır. Küçük yatırımcı olarak giren bu kişiler zamanla olan birikimlerini kaybettiğinden borsa’dan çekilmiş gibi görünmektedir.
Sonuç olarak devlet memurları; kazançlarını istedikleri şekilde biriktirme, istediği yerlere yatırım yapmakta serbesttir ve bu yatırım içerisine Borsa ile hisse senedi alım satımı da girmektedir. Dolayısıyla kazanç getiren ticari bir durum olmadığından serbesttir.