Bitcoin ve kripto paralara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Küçük yatırımlarla bile çok büyük kazançlar elde edilebilen kripto para piyasası hakkında yapılan araştırmalar da giderek artmakta. Öyle ki berberden kahvehanelere kadar hemen her yerde başta bitcoin olmak üzere kripto para konuşulmaya başlandı.
Kripto paraların hayatımıza bu kadar derinlemesine girmesinin ardından kredi çekip bitcoin almak ya da kredi çekip kripto para almak gibi deyimlerle de sıkça karşılaşmaktayız. Bu içeriğimizde sizlere kredi çekip bitcoin almakla alakalı risklerden ve kazanç ihtimallerinden söz edeceğiz.
Kredi Çekip Bitcoin Alınır mı?
Kredi çekip bitcoin alınır mı? sorusunu oldukça geniş bir çerçevede inceleyeceğiz. İlk olarak kripto para dışındaki yatırım araçlarının ülkemizdeki sürecinden biraz söz edelim. Ne yazık ki ülke olarak bu gibi gelişmelere son derece uzağız. Deyim yerindeyse bu işin kaymağı yenildikten sonra millet olarak merak duymaya başlıyoruz ve çoğunlukla iş işten geçmiş oluyor. Bitcoin, bugünkü seviyesine gökten zembille inmedi, düşük tutarlarda seyrederken kimsenin yüzüne bakmadığı, hatta bir tür dolandırıcılık eylemi olarak gördüğü bitcoin, bugün yanına yaklaşılamaz hâle geldi. Yani düşük seviyelerde olduğu dönemde alanlar esas kazancı çoktan sağladı bile.
Bitcoin almak için dünyanın en büyük borsası olan Binance yi kullanabilirsiniz.
Bitcoin ve diğer kripto paraların artış göstermesiyle beraber; ‘’şu kişi bitcoin’ den şu kadar kazanmış, falan kişi parasını 100’e katlamış’’ gibi rivayetlerin de ardı arkası kesilmedi. Birçok kişi işi kredi çekip bitcoin almaya kadar götürdü ve bunu yapanların çok büyük bir kısmı bu işten oldukça zarar etti. Yatırım uzmanlarının sıkça kullandığı ‘’borç parayla yatırım yapılmaz’’ sözü burada da önem arz etmekte. Dolayısıyla çok iyi bir bilgi ve birikiminiz yoksa, kripto para piyasasını yakından takip edebilecek imkânlara sahip değilseniz, sadece kulaktan dolma bilgilerle kredi çekip bitcoin almanızı elbette tavsiye etmiyoruz.
Kredi Çekip Kripto Para Almak
Kredi çekip kripto para almak, ancak profesyonel kripto para yatırımcılarına önerilebilecek bir eylemdir. Kaldı ki bu kişiler bile kripto paraya yatırım yapmak için krediye başvurmazlar. Bu derece bilgiye sahip kişiler geçmiş küçük yatırımlarından mutlaka önemli bir sermaye oluşturmuşlardır. Dolayısıyla kredi çekip kripto para almak tam bir muammadır.
Kripto para piyasasındaki artışlar kadar düşüşler de yatırımcılar açısından büyük önem arz etmelidir. Zira bir gecede, hatta birkaç dakika içerisinde sahip olduğunuz paranın büyük bir kısmını kaybetmeniz mümkün. Kaldı ki kripto para gibi spekülasyonlara açık bir piyasada bu durumu yaşama ihtimali bir hayli yüksek. Spekülatif alımlarla beraber piyasayı şişiren yatırımcılar, iştahı kabaran yeni yatırımcıları çekerek aldıkları kripto paranın değerini yükseltmekte, istediklerini elde ettikten sonra hızlı bir şekilde ellerindeki kripto parayı bozdurmakta. Bu durumda içeride kalan yatırımcılar resmen neye uğradıklarını şaşırabilmekte.
Yukarıda bahsettiğimiz riskleri daha da derinleştirelim. Örneğin; 10.000 TL kredi çekip bitcoin ya da başka bir kripto paraya yatırdığınızı ve söz konusu kripto paranın fiyatının 200 TL olduğunu varsayalım. Her bir birimi 200 TL olan bu kripto paradan 50 adet almış olursunuz. Daha sonra kripto para fiyatının bir anda 140 TL’ye gerilediğini varsayalım. Bu durumda artık elinizde 10.000 TL değerinde değil, 7.000 TL değerinde kripto para olacak ve bu yatırımınızdan 3.000 TL zarar etmiş olacaksınız. Ek olarak kripto para piyasasındaki düşüşlerin daha sert olabileceği de söz konusu.
Kripto para piyasasında belirli bir tutara kadar çıkan değerin tekrar o seviyeye geleceğinin garantisi yoktur. Az önce verdiğimiz örneğe dönecek olursak 200 TL’den aldığınız kripto paranın değeri bir daha asla o seviyeye gelmeyebilir. Bu da bu yatırımınızın asla telafisi olmayacağı anlamına gelir. Ancak bu kripto paradan zararla çıkıp bir başka kripto paradan kâr elde ederek zararınızı karşılayabilirsiniz ki bunun da garanti bir yol olduğu söylenemez.
Bitcoin Almak İçin Kredi Çekilir mi?
Bitcoin almak için kredi çekilir mi? sorusunun yanıtı her zaman olumsuz olmayabilir. Az önceki başlık altında sunduğumuz örnekte kripto paranın değeri 200 TL’den 250 TL’ye de çıkabilirdi; fakat bu öngörüyü bir takım analizlerle değil de tahminlerle yapıyorsanız riskin büyük bir kısmını siz üstleniyorsunuz demektir. Sözünü ettiğimiz analizler, grafik okumalar ve birikimler sizde mevcut değilse yalnızca yazı tura atıyorsunuz da diyebiliriz. Böylesine riskli bir yatırım için kredi çekip ekstra borca girmek sizce de mantıksız olmaz mı?
Kredi çektiğinizde banka söz konusu krediyi size öylesine vermez ve belirli tutarda faiz alır. Kredi için uygulanan faizin yanı sıra dosya ücreti, sigorta ücreti gibi masraflar da cabası. Yani 10.000 TL kredi çektiğinizde kredi vadesine, kredi faizine ve diğer masraflara göre 20.000 TL’ye kadar borçlanmanız söz konusu olabilir. Yatırımından 3.000 TL zarar eden örnekteki kişinin zararı bu durumda 3.000 TL’yi aşmış olur. Zira krediye ödenen faiz ve masraflar da kişinin hanesine yazılır.
Kredi çekip bitcoin ya da bir başka kripto paraya yatırım yapıyorsanız bunun büyük bir risk içerdiğini bilmeniz gerekir. Eğer çektiğiniz krediyi ödemekte zorluk çekmeyecekseniz ve bu riske değer diyebiliyorsanız son karar elbette sizin. Burada da ek bir uyarıda bulunalım. İlk etapta düşük tutarda kredi çekip nasılsa ödeyebilirim düşüncesinde olmanız, kayıpla beraber daha büyük hırsı da beraberinde getirir. Bu durumdaki kişiler zararlarını telafi etmek için bu defa daha yüksek tutarda kredilere yönelebilirler. Kazanma hırsı beraberinde bilinçsiz yatırım tercihlerini getirir ve sonuç büyük ihtimalle hüsran olur.
Kredi Çekip Bitcoin Alsam Zarar Eder miyim?
Kripto para piyasası, deyim yerindeyse bilinçsiz yatırımcılardan beslenir. Bu yüzden olayı %50 şans ile değerlendirmek mantıksız olacaktır. Ya yükselir ya da düşer düşüncesinde olmamanız bu sebeple son derece önemli. Eğer bu piyasada bilinçsiz hareket ediyorsanız piyasanın kurtları tarafından haberiniz dahi olmadan kullanılırsınız. Spekülatif artışlar sizi cezbeder ve giriştiğiniz bilinçsiz yatırımlar ciddi anlamda zarar görmenize neden olur.
Bitcoin ve kripto para piyasasında çok şey bilmek bile zararları her zaman engelleyemezken hiçbir şey bilmemek ya da çok az şey bilmek, sandığınızdan daha kötü sonuçlar doğurabilir. İçeriğimizin genel gidişatından anlayacağınız üzere kredi çekip bitcoin alsam zarar eder miyim? sorusuna vereceğimiz yanıt evet olacaktır. Elbette bu konuda kendinize güveniyorsanız ve küçük ama bilinçli yatırımlarla daha önce iyi sayılabilecek kazançlar elde ettiyseniz böyle bir risk alabilirsiniz. Buna rağmen kazancın stabil olmadığını bilmeli, kaybedebileceğinizi de aklınızdan asla çıkarmamalısınız. Kendi sermayenizle kripto para almak ile kredi çekip kripto para almak arasında önemli bir fark var ki ikinci seçenekte zararınız ilk seçeneğe göre çok daha büyük olur.
Kredi çekip bitcoin almak, güvenlik açısından da bazı riskleri barındırmakta. Zira sanal para olması sebebiyle kripto paraların tamamı başlı başına bir risk teşkil eder. Ertesi gün o para birimine dair hiçbir şey kalmasa hakkınızı arayabileceğiniz bir merci de olmayacaktır. Kripto para piyasasında kullanılan sanal cüzdanların kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi ve hacklenme olayları da bu riskin bir parçasıdır. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde kredi çekip bitcoin almanın büyük zararlara sebep olabileceğini açık yüreklilikle söyleyebiliriz.