Bu makalemizde eşi vefat eden kadınların, dul aylığını hangi şartlarda aldığını, dul aylığı için başvuru şartları ve başvuru yerleri ile aylığın hangi sebeplerden dolayı kesildiğini anlatacağız.
Eşi vefat etmiş kadınlara Yönelik Nakit Yardımı (Dul Maaşı)
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit yardımı 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren yürürlükte. Toplumda dul maaşı, dul aylığı olarak bilinen bu yardım kapsamında hak sahiplerine aylık 250,00 TL ücretleri iki ayda bir düzenli nakit olarak yapılmaktadır. Yatırılan bu ücret miktarı Başbakanlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünce belirlenmektedir.
Dul aylığına başvurular eşi vefat eden kadının kendisi tarafından yapılmaktadır. Ancak zaruri olan durumlarda 18 yaşını geçmiş herhangi biri tarafından başvuru yapılması mümkün. Ancak başvuru formunu hak sahibinin kendisi doldurması gerekmekte.
Dul Aylığına başvurular nereye yapılıyor?
Dul aylığına başvurular ikametinizin bulunduğu Valilik yada Kaymakamlık bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır.
Dul Aylığına Başvuru Şartları Neler?
Resmi olarak nikahlı eşinin ölmesi halinde, evli olmayan kişiler yaşadığı evdeki herhangi bir kişinin SGK Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olmaması ve kendisinin fakir ve bakıma muhtaç durumda olması gerekmektedir. Başvuru yapılmasından sonra Sosyal Yardımlaşma Vakfında görevli incelemeci T.C. kimlik numaranız üzerinden sistemde gerekli araştırmaları yaparak SGK’ya kaydınızın olup olmadığına bakar. Kaydınız yok ise evinize gelerek inceleme sonucu gerekli tutanağı tutarak durumunuzu Mütevelli Heyetine sunar. Mütevelli Heyeti sizin bakıma muhtaç durumda olduğunuza kanaat getirirse dul aylığınız onaylanır ve iki ayda PTT kanalı ile hesabınıza toplamda 500 TL yatar. Bu yardım için yaş sınır bulunmamaktadır ve nafaka yükümlülüğü şartı aranmaz. Ancak başvuran kişi eşinin ölümünden önce resmi olarak ayrıldıysa bu yardımdan yararlanamaz. Ancak boşanma davası süresi boyunca eşi ölürse bu yardımdan yararlanabilir.
Hapisteyken eşi ölen kadınlar yemek gibi iaşe bedelleri devletçe ödenmekte olduğundan bu yardımdan yararlanamazlar.
Dul Aylığı Ne Zaman Kesilir?
Mütevelli heyetince onaylanan yardımlar, onay tarihinden itibaren başlamakta olup; hak sahibinin SGK kaydı oluşana, fakir ve muhtaç durumundan çıkana kadar devam etmektedir. Yapılan yardım dul aylığı alan kişi yada hanede bulunan yakınlarının SGK kaydı tespit edilene kadar etmektedir. SGK kaydının rastlanılmasından sonra, kayıt tarihinden itibaren alınan yardımların geri alınması saklıdır. Bunların dışında hak sahibinin vefatı ile dul aylığı biter.
Konu hakkındaki sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.
Boşanma sonrası eski eşim öldü. Bende ihtiyacım var bu yardımı almam mümkün mü
Fatma hanım eşinizle ayrılmadan önce vefat etmesi gerekiyordu.
65 yaş aylığıyla aynı şeymi bu dul maaşı. ben 65 yaş maaşı alıyorum. Dul maaşıda alabilirmiyim