Ziraat bankasi enerji verimliligi kredisi
ziraat bankasi enerji verimliligi kredisi

Merkezi Washington’da olan, hedefi ise Amerika’ya hizmet etmek olan Dünya Bankası Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş olup, üye ülkelere yatırımlar sağlanması adına maddi yardım vermek, yardım verdiği ülkelerin gelişmesine yardımcı olma ve dünya ticaretine katkı sağlamaktır. 1946 yılından beri verdiği mali destekler ile dünya ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmuştur.

Enerji Verimliliği Kredisine Kimler Başvurabilir?

Dünya bankasının sağladı bu yardımlarından biriside Ziraat Bankası ile ortaklaşa yaptıkları Enerji Verimliliği Kredisi ile KOBİ’lere hitap etmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kâr oranlarının artırılması, verimliliği yükseltilmesi ile enerji tasarrufuna yönelen yatırımların finans desteğini sağlamak için çaba sarf etmektedir.

Asgari 250 çalışanı ve yıllık 40 milyon liralık satış hasılatı ile faaliyet gösteren KOBİ’ler ve 1500 çalışan ile 150 milyon lira hasılatlı işletmelerin enerji harcamalarından doğacak maliyetleri azaltma çalışmaları için yapılan proje önemli tasarruflar sağlayacak durumda. Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi alan KOBİ ve işletmeler bunun sayesinde anaparasını ödemeden uygun şartlardaki cazip faiz oranlarıyla ilgi çekiyor. Sekiz yıl boyunca vadeye kadar, üç ay, altı ay ve yılda bir geri ödemeli seçeneklere sahip Ziraat Bankası Enerji Verimliliği Kredisi Dünya Bankası kaynaklı olarak ilgi çekiyor.

Ziraat Bankası Enerji Verimliliği Kredisi Şartları

Dolar üzerinden ve değişen faiz oranları ile tahsis edilen kredide en önemli özellik yapılacak yatırım sonucu en az yüzde 20 oranında enerji tasarruf sağlanması ya da yaptığı yatırım sonucu gelen gelirin yüzde 50 si yapılan tasarruftan sağlanmasıdır. Kullandırılacak kredi faturalandırılması gerekiyor. Kredi limitleri ise 250 bin dolardan başlarken KOBİler için 3,5 milyon dolar ve orta seviyeli firmalar için ise 5 milyon dolarak olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Neden Enerji Verimliliği

Dünya ekonomi piyasasının ucuz ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmesinin ardından, yaşam kalitesi ve hizmet standartlarının endüstriyel işletmelere, üretim kalitelerini artırmak, kâr oranlarını yükseltmek ve enerji tüketimini en aza indirmek ana vizyon olarak değiştirilmiş durumda.

Özellikle yenilenen bir enerji olması, tasarrufları ve verdiği verim ile dışa bağımlılık seviyesinin düşürülmesi, çevrenin koruma altına alınması, oluşacak iklim değişiklikleriyle mücadele için bütün imkânların seferber edilmesi gerekmektedir. Devletçe yapılan bütün politikalar bu yöndedir ve zamanla daha büyük gelişim göstermesi beklenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir