Yapılandırılan kredi ödenmezse ne olur?
Yapılandırılan borcu ödenmezse ne olur?

Yaşadığı maddi zorluk nedeniyle kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler, bu süreçte yapılandırma yöntemine başvurmaktadır. Yapılandırma sayesinde borç yeniden taksitlendirilmekte ve ilk taksit bir süre daha ötelenmektedir. Bu durumda kişi, borcunu daha uygun koşullarda ödemektedir. Bu yazımızda “Yapılandırılan kredi ödenmezse ne olur?” sorusunun cevabını paylaşacağız.

Kredi borcunu yapılandırarak ödemelerini daha rahat yapmak ve bankaların kara listelerinden kurtulmak isteyenler bu konuda yine sorun yaşayabilirler.

Yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?
Yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

Yapılandırılan Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bankalara olan borcunuzun taksitini ödeyemediğinizde kredi notunuz negatif etkilenir. Taksitleri art arda ödeyemediğinizde ise kara listeye girebilirsiniz. Bu tür durumlarda banka olanaklarından yararlanma ihtimaliniz azalır. Borcunuzun taksitini ödeyemediğiniz durumlarda yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Borç yapılandırma işlemi bizzat bankalar tarafından veya bankaların yönlendirdiği aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kredi veya kredi kartı borcu yapılandırma işleminde borçlu kişiye taksit seçeneği sunulmaktadır. Kişi 36 aya kadar taksit yaptırabilmektedir. Ancak vade süresi arttıkça borca eklenen faiz oranı da artmaktadır. Kişi yapılandırma işlemini kendi için cazip görse de borç miktarının artacağını unutmamalıdır.

Yapılandırma protokollerinde genellikle kişi yine ödeme sorunu yaşarsa borcu ilk haline döner. Hatta sorun yaşamaya devam ettiği takdirde kişinin borcu yasal takibe girer. Gelecek icra takibi ile bu süreç devam eder. Bu süreç kişiler için daha maliyetli bir hal almaktadır. Çünkü kredi veya kredi kartı borcuna ek olarak kişi bu evrede yasal takip ve icra takibi gibi ek masrafların da ödemesini yapmak zorunda kalır.

Yapılandırılan kredi borcu ödenmez ise banka yine kişiye bir süre tanır. Sürenin dolmasının ardından yasal süreç başlatılır ve hesaplarına bloke konulabilir. Kişi yapılandırdığı borcunu ödemediği için kara listeye girer ve daha sonraki süreçte bankacılık işlemlerinden yararlanamaz.

Yapılandırılan Kredi Kartı Tekrar Yapılandırılır mı?

Borcunu yapılandıran ancak yine de ödemekte zorluk çekenler “Yapılandırılan kredi yeniden yapılandırılır mı?” sorusunu yöneltmektedir. Yapılandırılan kredi kartı borcu, yine ödeme zorluğu yaşanıyor ise tekrar yapılandırılabilir. Bu süreçte banka ile iyi ilişkiler kurmak oldukça önemlidir. Banka yapılan kredi veya kredi kartı borcunu tekrar yapılandırabilir. Ancak her yapılandırma işleminde ana borcun artığı unutulmamalıdır. Yapılandırılan kredi borcu tekrar yapılandırma işlemine tabi tutulursa ana borç artacaktır.

Yapılandırılan Kredi Kartı Kapatılır mı?

Kredi kartı borç yapılandırma işleminin ardından kart kullanıma kapatılmaktadır. Kişi kredi kartı ile işlem yapamamakta, sadece borçlarını gününde ödeme sorumluluğunu almaktadır. Yapılan kredi kartını tekrar açtırma işlemi için bankalara başvuru yapılmalıdır. Kişinin kredi notu olumsuz etkilenmemiş ise yeni kart alabilmektedir. Ancak borçlarını uzun dönem ödememişse kredi notu negatiftir ve yeni kredi kartı alması oldukça zordur.

Bu nedenle kredi kartı taksitleri zamanında ödenmeli ve geciktirilmemelidir. Kredi notu olumsuz etkilendiğinde kişinin kredi notunu olumlu düzeye getirmesi zaman alacaktır.

Kredi kartı borcu yapılandırma sicili bozar mı?

Kredi kartı borcunu yapılandırma işlemi sicili bozmaz. Ancak kişi bu süreçte ödemelerini aksatıyor veya hiç ödemiyorsa sicil olumsuz şekilde etkilenecektir. Borcunu uzun süre ödemeyen ve yapılandırmayı son şans olarak gören kişilerin sicilleri bozulacaktır.

Kredi kartı borcu kaç kez yapılandırılır?

Kredi kartı borcu yapılandırma işlemi her kişi için toplam 5 kez uygulanabilmektedir. Kişiler bu haklarını iyi kullanarak kredi sicillerini düzeltmelilerdir.

Kredi kartı kaç ay yapılandırılır?

Kredi kartı borcu 36 ay vadeye kadar yapılandırılabilmektedir. Ancak vade süresi artıkça kişinin ödemesi gereken toplam borç miktarı da artmaktadır. Daha kısa vadeli yapılandırmalara daha az faiz eklenmektedir. Bu durum mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Yapılandırmadaki kredi kartı kullanılır mı?

Yapılandırmadaki kredi kartı kullanılamaz. Çünkü işlem esnasında kapatılmıştır. Ancak borcunu düzenli ödeyen kişiler bankaya tekrar başvurarak kartı açtırabilmekte veya yeni kart alabilmektedir.

Kredi kartı borcu taksitlendirilir mi?

Kredi kartı borcu zaten normal şartlarda taksitlendirilmektedir. Kişiler sadece asgari tutarı ödemek zorundadır. Ancak borçlarını ödeyemeyen kişiler kredi kartı borç yapılandırma talebinde bulunarak ilk taksiti bir süre öteleyebilmekte ve daha düşük miktarlarda taksitler halinde ödeme yapabilmektedir. Kredi kartı borç taksitlendirme işlemi için 36 aya kadar vade imkanı bulunurken vade süresinin uzaması ana borcun artmasına yol açacaktır.

Yapılandırılan kredi kartı ödemesi bitince açılır mı?

Yapılandırılan kredi kartının ödemesi bitince açılıp açılmayacağı konusu bankanın kararına bağlıdır. Kişi yapılandırma öncesindeki süreçte borçlarını düzenli bir şekilde ödemiş ve geciktirmemişse yapılandırılan kredi kartı tekrar açılabilir veya kişiye yeni bir kart verilebilir. Ancak ödemesini geciktiren veya birkaç ay ödemeyen kişinin sicili olumsuz etkileneceğinden kredi kartını tekrar kullanması zorlaşacaktır.

Yapılandırılan kredi kartı erken ödeme imkanı var mı?

Yapılan kredi kartının borcu erken ödeme ile kapatılabilmektedir. Kişi bu süreçte taksitini erken ödeyebilir veya belirli bir miktarı tek seferde bankaya iletebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir