Zorunlu trafik sigortasi nasil hesaplanir
zorunlu trafik sigortasi nasil hesaplanir

Son yıllarda gösterdiği yüksek orandaki artışların ardından getirilen tavan fiyat uygulaması taşıt sahiplerini birazcık olsun rahatlanmış gibi görünürken, sigorta şirketleri ise bu durumdan pek memnun değil olacaklar ki,  her fırsatta zarar edeceklerini beyan etmektedirler.

Her iki tarafında hâlâ mağdur olduğunu belirttiği trafik sigortası, yani zorunlu trafik sigortası nasıl hesaplanmaktadır? Neleri dikkate alarak hesap edilir? Herkesin merakla sorduğu sorular arasında.

Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Trafik sigortası yapılabilmesi için belli başlı şartların oluşması gerekir. Türkiye’de Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği oluşturulmuş olup, sigorta bedelleri, çeşitleri gibi konularda öneri niteliğinde duyurular yapmaktadır. Bu duyurulardan birisi de Trafik Sigortalarıdır. Öncelikle yapılan sigorta poliçesindeki teminat ve limit bütün şirketlerde aynıdır. Hangi firmaya yaptırsanız bu rakamlar değişmez. Aracın markası ve modeli bu fiyatların belirlenmesinde en büyük etkendir. Araçların çeşidine, yaşına, motor gücüne göre belirlenen liste dâhilinde sigorta bedelleri üzerinden yapılırken, aracın kayıtlı olduğu ilin plakası ve aracın kullanım amacı da değerlendirilebilmektedir. Aracın plakasının ikamet edildiği il kazaya karışma olanağı yüksek, riskli bir bölge ise fiyatlandırma daha yüksek yapılır.

Öyle ki bir otomobil makam aracı olarak kullanılıyorsa muadillerine oranla daha yüksek miktarlarda poliçe ödemek zorunda kalır. Limitler her ne kadar sabit rakamlardan oluşuyor olsa da sigorta şirketleri aynı model, aynı marka araca farklı fiyatlar verebilmektedir. Diğer farklılık gözeten bir husus ise ödeme koşullarıdır. Getirilen tavan fiyat uygulaması ile taksitli ödeme koşullarını askıya alan şirketler bu duruma direnemedi ve taksitli ödeme yolunu tekrar açmış oldular.

Kaza Yapmayan Daha Az Ödüyor

Yıllarca aynı aracı kullanan, sigorta primini aksattırmayan, kaskosunu yaptıran ve en önemlisi hiçbir trafik kazasına resmi olarak karışmayan sürücüler en avantajlı kişiler arasında yerini alıyor. Hasara neden olan kaza yapmadıkları her yıl kademe kademe düşüş yaşayarak daha ucuz trafik sigortası poliçesinin yolunu sağlamış oluyorlar.

Taşıt Kaskosunun Trafik Sigortasına Etkisi

Ülkemizde iki çeşit araç sigortası bulunur. Bunlardan birisi zorunlu olarak yaptırılan Zorunlu Trafik Sigortası iken diğeri ise taşıt sahibinin isteğine bağlı olarak yaptırmış olduğu Kasko sigortasıdır. Kredili alınan taşıtlar için kasko zorunluluğu, krediyi temin eden finans kuruluşu ile yaptığınız sözleşmeye bağlıdır. Bunun için taksitler devam ettiği sürece kaskonuzu yaptırmak zorunda kalırsınız. Ancak kasko yaptıran kişiler yaptıracakları taşıt sigorta poliçesinin düşük olması gibi ihtimallere dikkat ederler. Fakat genel olarak kaskoya bağlı poliçe indirimi yapılmamaktadır.

Sonuç olarak zorunlu trafik sigortası poliçe bedeline etki edecek faktörleri sıralayacak olursak;

Taşıtın sahibinin ikamet ettiği ildeki trafik yoğunluğu, aracın üretim yılı, taşıt sahibinin geçmişteki hasar kayıtları, taşıtın hususi ya da özel amaçlı olarak ne için kullanıldığı, taşıt sahibinin yaşı ve deneyimleri olarak gösterebiliriz.

Yaptıracağınız sigorta poliçeleri karşılığı kendini maddi ve manevi konularda teminat altına alacağınızı düşünerek hareket etmeniz ileride doğabilecek mağduriyetlerinizi en aza indirmeye yönelik olduğunu unutmamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir