Ticari krediler odenmezse ne olur
ticari krediler odenmezse ne olur

Ticari kredi, işletmenin kendini geliştirmek ve iş sahalarına açılması, yeni yatırımları veya borçları için bankalardan aldıkları finansal destekli kaynaklardır. İster büyük ister küçük işletme olsun bankalar tarafından bu kredi türlerinden faydalanma hakkına sahiptirler.

Ticari Kredi Nasıl Alınır?

Ticari kredi alınması için öncelikle bir ticari firmaya sahip olmak gerekir. Ayni zamanda firmanın çalışma faaliyetini sürdürmesi ve bankalar ile olan ilişkilerinde bir sorun çıkmaması gereklidir. Yani talep etmekte olduğu krediyi almak için o kredi ürününün şartlarını taşıması gerekir. İşletme sermayesinin talep etmekte olduğu parayı ödemesinde bir sorun olup olmamasına bakılır.

Kredi alabilmek için işletmenin imza sirküleri, vergi levhası, bağlı olduğu Ticaret Odası gibi bilgilerin evraklar halinde bankaya vermesi gerekmektedir. Firma bu belgeler ile birlikte banka kredi ürünlerinden yararlanabilir ve bankanın onayı verdiği takdirde kredinizi kullanabilirsiniz.

Ticari Kredi Ödenmediği Takdirde Ne Olur?

Ticari kredi ödenmezse eğer banka nezdinde idari bir takip süreci olabileceği gibi merkez bankasının kara listesine eklenirsiniz.  Dolayısıyla iş icraya kadar uzar. Fakat yasal takibe gelmeden önce belirlenmiş olan 90 günlük süre zarfı,  yani 3 ay kadar zaman bulunur. Eğer bu süre içinde borcunuzu öderseniz yalnızca gecikme faizini ödersiniz, ödemezseniz eğer banka tarafından idari takip başlar. Banka mail veya telefon yoluyla ve yazılı olarak sizinle iletişime geçer ve 7 günlük bir zaman daha tanırlar. Bu sürede geciken 3 aylık borcunuzun ödenmesini talep eder. Bu süreçte yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Fakat bulunmazsanız eğer artık hukuki işlemler başlar.

Yasal takibin başlaması ile ticari firmayı daha zor günler bekler. Mevcut borcu artan firma aynı zamanda avukat masrafları, icra masrafları gibi yeni ödeme kalemleri ile karşı karşıya kalır. Yapılan icra tebligatı ile ödeme yine yapılmazsa, icra işlemi başlatılır ve ticari firma üzerine olan bankalardaki hesaplara bloke koyularak borcun karşılanması sağlanmaya çalışılır. Hesaplarında bakiye bulunmayan yada yeterli bakiye bulunmadığında firma üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar üzerine icra konularak borcun kapatılması adına satışın yapılması beklenir. Satış ile normal fiyatından daha düşük bedelle satılan ürünlerden ticari firma yine zarar etmiş olur.

Daha önemlisi kara listeye düşen ticari firma uzun süre bankalardan ve finans kuruluşlarından kredi alamayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir