Paris otomobil fuari
paris otomobil fuari

Paris’in bu yılki otomobil fuarı elektrikli arabaların istilası altındaydı. Bu yılki yenilikler arasından öne çıkanları sizin için derledik; hatta üç (kısmen) elektrikli BMW modelini deneme fırsatı bile bulduk.

Paris’teki oto show’un yıldızı ufak bir Opel modeliydi: Aracın etrafı sürekli kalabalıkla çevriliydi. Haksız da sayılmazlardı: 60 kWh kapasiteli batarya ile sunduğu 500 km mesafe ve 150 kW/204 HP motor gücü, fiyat etiketine göre çok yüksekte. Opel resmi olarak bir fiyat vermiyor fakat aynı özelliklere sahip Chevrolet Bolt modeli ABD’de 35.000 dolara satılıyor. Tahminen Avrupa’da da 32.000 euro civarında bir fiyata sahip olacak. Opel Ampera E, elektrikli sürüş için tasarlanmış ve hacim bakımından benzersiz bir ekonomi sunuyor. Hatta daha kısa olmasına rağmen Astra’dan daha fazla hacme sahip. Ampera E 2017 bahar aylarında satışa çıkacak.

Volkswagen, 2020’ye göz kırpıyor.

Daha uzun sürüş mesafesine (300km) sahip e-Golf’e ek olarak VW, Paris’te 2020 yılında yollarda görebileceğimiz ID modelini de sergiledi. Elektrikle 400-600km yol gidebileceği söylenen ID, 2025 yılından itibaren otonom araç sınıfına girecek. Tam ağ donanımı ile sürücüye baştan aşağı uyum sağlayacak, hatta akıllı telefonuyla bile maksimum seviyede bağlantıda olacak. Böylelikle araç paylaşımı gibi hizmetler için de mükemmel bir alternatif olarak görülüyor.

Daimler’den yeni bir e-araba markası

Tıpkı BMW markasının 1 konsepti gibi, Daimler elektrik motorlu arabalarının da tam otonom serisini çıkarmak istiyor. Paris’te yapılan sunumda EQ ailesinin ilk üyeleri tanıtıldı. Daimler 500km üzerinde bir menzil sözü veriyor. İç tasarım son derece konforlu ve şık. Aracın tam ağ donanımlı olduğu anlaşılıyor. Ancak sanal radyatör ızgarası gibi tasarım öğelerinin gerçek modellerde olup olmayacağı pek kesin değil.

Fransa’dan bir Batmobile

Fransız tasarımcılar belli ki Paris’te ses getirmek istediler. Özellikle Renault’nun Trezor çalışması, firmanın başarılara imza atan Formula E arabalarında bulunan sürüş teknolojisinden esinleniyor. Karbon kasanın üst bölümü iniş-biniş için katlanabiliyor. Şirket Trezor modelini üretime sokmayı düşünmüyor fakat kullanılan detaylardan bazıları kesinlikle üretim hattına girecek.

Hibritin avantajı

BMW 2 serisi Active Tourer modelinin fiyat etiketi hayli şaşırtıcı: 38,800 Euro (Yurtdışı fiyatı) ile 225xe model hibrit (yaz başından beri satışta) neredeyse klasik 225i ile aynı fiyata sahip. Diğer taraftan 225xe, ön aksa 3 silindirli (136 HP) bir konvansiyonel motor, arkada ise bir elektrikli motoru (88 HP) ile geliyor ve bu haliyle dört çekere dönüşüyor. Testler sırasında elektrikle 40km’ye yakın mesafe katetmeyi başardı. Batarya tamamen boşaldığında ise tüketimi 100km’de 5.5 ile 6.5 litre arasında değişiyor. 225xe, ivmelenmeyi hem çabuk, hem de farkkettirmeden gerçekleştiriyor. 0-100 km’ye 6.7 saniyede ulaşıyor ve daha ilk günden itibaren 225i’ye göre çok daha düşük bir maliyete sahip. Diğer taraftan, 140km/saatin üzerine çıktığı anda elektrik tüketimi hızla yükseliyor. Yani yüksek hız sevenler için geleneksel yakıtlı arabalar hala daha iyi bir seçenek.

Smart yeniden elektrikli oluyor.

2014’de üçüncü neslinin çıkmasının üzerinden iki buçuk yıl geçti ve sonunda Smart, bir elektrikli versiyona kavuştu. Paris’te sergilenen tüm varyantları elektrik motorlu. Buna Cabrio ve dört kapılı Forfour da dahil. Yalnızca 17.4 kWh kapasitesiyle bataryası pek de parlak değil. Maksimum 160 km mesafe gidebiliyor. Fiyatı ise 22.000 Euro’dan başlıyor.

Gösteriş meraklısı hibrit

225xe ile birlikte BMW i8’in 2016 modelini de test etme şansı bulduk. Havalı bir spor arabanın karbon kasası altında yatan teknolojisi aslında bir aile otomobili ile aynı. Diğer taraftan arka aksın ön tarafında bulunan 3 silindirli motoru 231HP gücüne ulaşabilen bir turbocharger’a sahip. 130 beygir gücündeki elektrik motoru ise ön tekerleklere güç veriyor. Dahili iki vitesiyle birlikte elektrik gücü aracı 250kın’ye çıkarabiliyor. i8, elektrik motoruyla sadece 20 km. yol alabiliyor fakat aracın asıl etkileyici tarafı, yanmalı motorla elektrik motoru arasındaki mükemmel uyum. Hatta motor gürültüsü de elektronik olarak eklenmiş. Kısacası i8 tam olarak bir spor araba değil, ama 130 bin euro’luk (yurtdışı fiyatı) bir etiketin karşıloğında hız ve yakıt ekonomisi (7,6 litre/100 km) anlamında neler yapılabileceğini bize gösteriyor.

BMW i3’ten alçak gönüllü varyant

i3’ün yeni varyantında 22 yerine 33 kWh (94 Ah) batarya kapasitesi mevcut. AB normlarına göre bu güç 300 km için yeterli fakat test sırasında araç sadece 220 km yol kat edebildi. Kontrol ve ağ özellikleri ilk modelden farklı değil; sadece 11-kW 3 fazlı AC turbocharger eklenmiş. Yani aracı teslimat gibi hizmetlerde kullanmak avantajlı olabilir. Fiyatı 36,150 euro’dan (yurtdışı fiyatı) başlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir