Senetli konut aliminde magdur olmayin
senetli konut aliminde magdur olmayin

Ülkemizde kişilerin dar gelire sahip olması, barınma ihtiyacının gidermek için ev sahibi olabilmek adına yüksek faiz içeren konut kredilerinden uzak durmak istemektedir. Bu istek karşılığında faiz ödemeden ev almak imkânsız olsa da inşaat firmaları tüketicilerin taleplerini karşılamak için cazip fiyatlarda konut satımını senet karşılığı yapabilmektedir.

Tüketicilerin en büyük dilekleri faizsiz ev sahibi olabilmektir. Bankalara yüksek faiz oranları ve masrafı ödemekten kaçarken, imzalanan senetler ile konut sahibi olmak isteyen tüketici elindeki hazır birikiminden, elindeki bütün maddi varlıklarından olabilir. Bu nedenle konut kredisi ile ev almak mantıklı olabilir.

Senetle Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İnşaat firmaları ve müteahhitler yaptıkları ya da yapacakları konutları satarken kendi belirledikleri fiyatlar üzerinden, uzun vadeler kapsamında ve sıfır faizle satışını gerçekleştirirler. Bu satışın gerçekleşmesi için Tüketici Kanununu 11 nci maddesindeki koşullara uygun olarak düzenlenmiş senetlere imza atılmalıdır. Bu yasada belirtilen senet evi alacaklının adına yazılması gerekiyor ve bir başkası üzerine ciro edilemeyecek şekilde yapılması ilk önemli şart. Burada imzalanan senedin başkasına ciro edilmesi demek evi alan kişilerin 3 ncü kişilere borçlanması anlamına geliyor. Özellikle henüz inşaat aşamasında maketler ile satılan evlerin senetleri başkasına ciro edilmesi ile bu borcu ödemek zorunda kalırken bitmeyen inşaat ile hayalinizdeki evin sahibi de olamayabilirsiniz.

Ciro Edilemeyen Senetlere İmza Atılmalı

Konut alımı yaparken tek bir senet düzenlenmemeli ve her taksit için ayrı bir senet imzalanmalıdır. Ve hepsi nama yazılı olarak düzenlenmelidir. Kısacası bu işlem için senetlerin arkasına “nama yazılıdır, ciro edilemez” ibaresinin düşülmesi önem taşımaktadır. Bu işlem sonrası inşaatı yapan yükleyici işi tamamlayamazsa sizi icraya verse bile kişi buna itirazı edebilir ve sahip olmadığı evin ücretini ödemek zorunda kalmaz.

Hatalı ve bilgisiz olarak imzalanan sözleşmeleri ile ülkemizde mağdur edilen binlerce tüketici bulunmaktadır. Yemeden içmeden para biriktirerek havadan inşaatçılara kaptıran bunun için hayatından vazgeçen insanların hikâyelerini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu nedenle yeni tüketici kanununda senetli konut satışı ele alındı. Ön ödemeli ev satışı ve bu inşaat halinde ise tamamlanması için sigorta yaptırılması, inşaat şirketlerine bankaların vermiş oldukları teminatlar ile tüketicilerin hakları korum altına alınmış oldu.

Kısaca değinecek olursak konut sahibi olmak isteyen kişiler banka faizlerinden kaçınırken maket üzerinden alacakları evler için yaptıkları sözleşme ve nama yazılmış ciro edilmeyen senetlerle kendi haklarını koruyabilirler. Bu anlamda atılan imzalar için çok dikkatli olunmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir