Senetle para almak helalmi
senetle para almak helalmi

Bedeli düşük miktarlarda ürünleri elbette para birikiminiz ile almanız mümkün olur, ancak şu kısa hayatınızda iyi kötü bir ev satın almak istiyorsanız, en azından çocuklarınıza böyle bir birikim bırakmak istiyorsanız, alacağınız konutun parasını biriktirerek almanız neredeyse mümkün değildir. Yapacağınız işlem herkes gibi bankalardan alacağınız krediler ile taksitlere böldürüp ödeyerek, evde durabilmenizdir.  Sonuç olarak herkesin yapabileceği durum budur.

Bankalardan bağımsız hareket etmek gün geçtikçe neredeyse imkansızlaşırken, bir taraftan da dinimizin gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Para alıyoruz faiziyle ödüyoruz, para yatırıyoruz faiziyle alıyoruz, kredi kartına taksit yapıldığında bile ürüne faiz ekleniyor. Günümüzde faizsiz yaşam mümkün müdür?

Bankalardan para akışını sağlayamayan kişiler, banka dışında alternatif para verenleri bularak para ihtiyacını sağlarken, abartılı oranlarda daha fazlasını ödemek zorunda kalıyorlar. Peki senetle para almak ne kadar doğru?

Senet helal mi?

Senet bir kişinin ödemek için borçlu olduğunu gösteren ve imzaladığı bir belgedir.  Günümüzde birçok durumda kişiler borçları karşılığında senetler imzalamaktadır. Kira sözleşmelerinde ya da satın aldıkları malın ücretinin bir miktarını veremediklerinde borçlu olduklarını kabul ettiği senetleri imzalarlar.

Günümüzde birçok kişi senetleri kullanmaktadır. İş yapan birçok kişi senet ile alacak vereceklerinin hesabını tutar. Senetler üzerinde tarih vardır ve borçlu bu tarihe kadar senet üzerinde yazan miktarı ödeyeceğini taahhüt eder. İslam dinine göre senet, çek ve bono almak caiz olarak görülmektedir. Ancak işin içinde faiz yok ise haram değildir. Sizin sadece alacaklı olduğunuzu ya da borçlu olduğunuzu gösteren belgelerdir. Senet ile para almak konusunda geri ödenecek parada faiz yoksa haram ya da helal demek doğru olmayacaktır.

İslam dininde her türlü faiz ile kazanç haram kılınmıştır. Bunun için senet ile alınan paranın geri ödemesinde faiz var ise parayı alan için o para haram olacaktır ancak faiz yok ise yorum yapmak yanlış olacaktır.

İslam dinimize uygun olarak hareket eden katılım bankaları müşterilerine verdikleri ve aldıkları paralara farklı bir yaklaşım göstererek kâr payı altında işlem yapmaktadırlar. Kâr payı ile faiz arasındaki ayrımı yapabilmek zor bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir