Kefil olan olurse borclari kim oder
kefil olan olurse borclari kim oder

Krediyi kullanan geri ödemeyi yapmaz ve yasal takibe düşerse borçlarını banka kefilden talep eder. Peki krediye kefil olan öldüyse kredi borçlarını kim öder? Bunu açıklamaya çalışalım.

Gerçek kişiler kullandıkları ihtiyaç kredileri için bankaların talepleri doğrultusunda kefil bulmak zorunda kalabilirler. Kredi kullanımı sonunda sözleşmeye imzanın atılması ile kişi krediyi kullanır ve vadesinde geri ödemelerini yapmaya başlar.

Krediyi Kullanan Kişi Ölürse Borçları Kim Öder?

Kişi krediyi kullanırken yaptırdığı hayat sigortası bu noktada çok önemlidir. Kişi eğer sigorta yaptırdıysa,  Sigorta Şirketi bu krediyi ve kişinin ödediği geri ödemelerde dahil olmak üzere kalan bakiyenin hepsini kapatır. Buraya kadar her şey yolundadır. Ancak hayat sigortası yaptırılmadığı durumlarında banka kredi borçlarının ödenmesini kefil olan kişiden ister. Kefil olan eğer ödemeleri yapmazsa yasal takip başlatılır.

Kefil olan kişi öldüyse, kredi borcunu kim öder?

Kefil olunan krediyi ödeyemez, ve kefil olan öldüyse kredi borçları yaptırıldıysa hayat sigortası tarafından ödenmektedir. Ancak hayat sigortasının yaptırılmadığı durumlarda kefil olan öldüyse, banka kefil olunan mirasçılarından kredi borçlarının ödenmesini talep eder. Mirasçılar bu borcu ödeme yükümlülüğü altına girerler. Ancak  reddi miras yapılırsa kefil kişinin mirasçıları bu borç yükünün altına girmek zorunda kalırlar. Onlarda reddi miras yoluna gitme hakkına sahiptirler.

Kullanılan Kredilerde Hayat Sigortası Neden Önemli?

Kullanılan kredilerin geri ödemeleri devam ederken krediyi kullanan, kefil olan ile mirasçılarının hesapsız bir borç altına girmeleri,  zor durumda bırakabilir. Küçük meblağlar ile aldığınız krediyi hayat sigortası yaptırmanız ile krediyi kullanan ve kefil olan kişi ölse bile kalan borçları sigorta ödediği gibi, sizlerin ödemiş olduğu taksitleri de size ya da mirasçılarınıza iade eder. Bu durumda krediyi kullanan mirasçılarına borç bırakmamış olur. Bu şekilde borcu olan birisi vefat ettiyse,  yapacağınız işlem ölen kişinin Ölüm Belgesi ile veraset ilanında bulunmanızdır. Hayat sigortasını yaptırdığınız şirkete veraset ilanı ve ölüm belgesi ile başvurmanız gerekli işlemlerin başlatılmasını sağlayacaktır.

Ancak bazı durumlarda Hayat Sigortası ödeme yapmayabilir. Krediyi kullanan kişinin  sigortayı yaptırdığı tarihte hastalığı varsa, tedavisi devam ediyorsa ve kişi bunu bankaya bildirmediyse bu durum sorun teşkil edebilir. Yani kişi kanser hastasıyken kredi kullanır ve geri ödeme esnasında vefat ederse banka kişinin ölüm raporunu inceleyebilir ve kredi borcunun ödemesini yapmak istemeyebilir.

Konuyla ilgili sorularınızı aşağıda bulunan yorum kısmında sorabilirsiniz.

15 Comments

  1. Babam bana3 yıl once kefil oldu geçen yıl babam vefat etti benim üzerime hiç birşey yok babamın üzerinde yok bu krediler ödeme yapılmazsa kardeşlerime gecermi reddi miras için süre geçmiş sanırım 4 aydan sonra olmuyormuş kredide yüklü işlerim bozuldu odeyemiyorum kefil vefat etmiş nasıl bir yol çiziliyor geçen sene babadan kalan bi arsamız vardı oda satıldı

    1. Tekin bey borç sizin. Ödemezseniz kefil olarak babanızın ödemesi gerekir. Oda vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Onun borçları çocuklarına da geçer. Reddi miras süresini geçirdiyseniz ki öyle görünüyor banka mirasçılarından bu paranın ödenmesini ister. Ancak dava açma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için bir avukattan yardım almanızı öneriyorum.

      1. Öncelikle cevaplar için teşekkürler reddi miras süresi geçti kadeslerim bu borçlar için ne davası açabilir

  2. Babam şubat ayinda karaciğer kanserinden vefat etti kanser oldugunu bilmiyorduk herhangi bi raporda tanı yoktu herhangi bi tedavi görmedi herhangi bi ilaç kullanmadi doktordan aldım geçmişe dönük olmak üzere epikriz raporunu sirkete gönderdim reddedildi ne yapmam gerekir

    1. Şevval hanım red süresini geçirmeden direk mahkemeye başvurmalısınız. İtiraz mercii adli. Bir avukat aracılığıyla yaparsanız daha iyi olur.

  3. Merhaba ben bir tanidiğımıza esnaf kefalet kooparatifi araciliğıyla kefil oldum 2 kredi çekti ve ben 3 sinede kefil oldum kredinin birisinde ipotek olarak dükkan var ve bukişi vefat etti hayat sigortasida yok taksitin 1 taneside yatmamis takipe düşmüş aceba bu borç kime kalir benim neyapmam gerekir

    1. Muhsin bey burada kooperatif ilk alacaklı olarak kefilden borcun ifasını ister. Siz kefil olarak ödemezseniz ipotek ettirilen dükkana haciz gönderilir. Bu dükkan borcu karşılamıyorsa kefil olarak yine sizin mülklerinize ve maddi varlığınıza haciz yoluyla borcun karşılanması yoluna gider. Burada kefil olmanız asıl borçlu durumuna sokacağından her ne kadar kişinin mirascıları bulunuyorsa da ilk sorumlu kişi siz olursunuz.

  4. arkadaşımın babası kardeşine kredi için kefil olmuş ama kardeşi ödeme yapmadığı için haciz gelmiş mal varlığı karşılamamış ve arkadaşımın babası vefat etti (yani kefil olan kişi) babasından kalan tek şey maaşı 18 yaş altı kardeşleri var hacizden dolayı maaşı kesilir mi? ve reddi miras ederlerse maaşı alamazlar öyle mi?ne yapmaları gerekir. Teşekkürler.

    1. Rahime hanım reddi miras yapılırsa yazdığınız gibi maaşı da reddetmiş oluyorlar. Burada mecburen bu borcu ödemek zorunda kalırlar. Bunun için ayrıca bir düzenleme bulunmuyor.

  5. Benim babam kredi kullan misti kendisi kalp hastasıydı 4 ay önce kalp kirizi geçirdi ve vefat etti sigorta bunu karşılamayı redd ediyor hastalığı nı bankaya bildirmemiş siniz diyor ve kefil in den borç u istiyor bu borcu kefil mi öder yoksa sigorta şirketi ödemek zorundamı?

    1. Abdullah bey kredi kullanım aşamasındaki imzalanan hayat sigorta poliçesini incelemeniz gerekiyor. Kalp hastası olduğuna dair bir madde sözleşmede bulunuyorsa hayat sigortası öder, bulunmuyorsa kefilden talep ederler.

  6. Merhaba,
    Babam bir tanıdığının banka kredi sözleşmesine kefil olmuş. Geçen yıl babam vefat etti. Bankaya kendi kredi borçları da vardı. Ancak hayat sigortası olduğu için, banka tüm kredi borçlarını sigorta şirketinden aldı. Bu yıl kefil olduğu şahıs borçlarını ödememiş. Ve yasal takip başladı. Varisleri olarak bizlere de yasal takip başladığına dair noterden yazı geldi. Ancak, borçlunun bankaya borçunu fazlası ile karşılayacak kadar tapu ipotek etmiş. Bu durumda yasal süreç nasıl ilerler?
    İlgi ve yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

  7. merhaba 2 ay kadar önce vefat eden bir akrabamın esnaf kefalet borcuna kefilim.vefatından önce kredi taksitlerini ödeyemedi ve benim maaşıma haciz geldi.yaklaşık bir yıldır maaşımdan haciz tutarı kesiliyor.şuan ise mirasçıları kalan kredi borçları için reddi miras işlemi yapacaklar.bu durumda benim durumum ne olur.yardımınızı bekliyorum.tesekkürler

  8. Merhaba babam virüs nedeniyle vefat etti. Bankaları araştırdığımızda bir hesabının bloke olduğu icralik olduğu söylendi. Araştırdığımızda 2012 seneli bi icra dosyasına ulaştık. O dosyada gelecek varlık yönetimine devredilmiş. Davanın içeriği bir şahıs ticari bir kredi kullanıyor. Babamda kefil gözüküyor. Bizim babam vefat edene kadar bu konuyla alakalı bilgimiz yoktu. Bizleri yükümlülük altına sokacak bi durum olurmu? Nasıl bir yol izlememiz gerekli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir