Kredi tahsis ucreti yasalmi
kredi tahsis ucreti yasalmi

Kullanacağımız İhtiyaç, Konut ve Taşıt Kredileri üzerinden, alacağımız ücretin  binde beşi oranında kesilen ücrete Kredi Tahsis Ücreti denilmektedir.

Kredi Tahsis Ücretinin Kesilmesi Yasal mı?

3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik”e göre tüketicilerin bankalar ve finans kuruluşlarından kullanacakları çeşitli kredilere istinaden kullanılan bedeller üzerinden binde beş oranında Kredi Tahsis Ücreti alınmasının yolu açıldı. Bu tarihten itibaren bu kesintiler yasal olarak yapılmakta ve Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular ret olarak karar verilmektedir.

Kredi Tahsis Ücreti Daha Önce Kesilmiyor muydu?

Yeni yönetmelik öncesi bazı bankalar tüketicilerinden Tahsis Ücreti adı altında kesinti yapıyor, kesinti miktarı bankalarca belirleniyor ve kesin bir oran belli değildi. Bu yönetmelik ile Kredi Tahsis Ücretinin adı ve kesinti miktarı kesinleşmiş oldu. Bununla birlikte daha önce krediler üzerinden kesilen Dosya Masrafı, İstihbarat Ücreti, Kredi Açılış, Kredi Kullandırım Ücreti, Komisyon ücreti gibi kalemlerin önüne geçilmiş oldu. Bu tarih öncesi bazı bankalar dosya masrafı keserken yanında kredi tahsis ücreti yada istihbarat ücreti adı altında kesinti yaparak kesinti karmaşasına neden oluyor, tüketiciler ne kadar masraf ödeyecekleri konusunda ikileme düşmüş oluyorlardı. Bununla ilgili İhtiyaç Kredisi Masrafları Neler? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Binde Beş Oranındaki Kesinti Ne Kadar Tutar?

Kredi Tahsis Ücretindeki kesintiler, alacağınız bedel üzerinden hesaplandığından farklılık yaratmaktadır. Bunu bazı örneklerle açıklayalım.

Alacağınız Kredi                     Kesilen Kredi Tahsis Ücreti Miktarı

100.000                                                      500,00 TL
50.000                                                        250,00 TL
25.000                                                        125,00 TL
10.000                                                          50,00 TL

Banka Fazla Kredi Tahsis Ücreti Kesti, Nasıl Alırım?

Banka Düzenleme Denetleme Kurumu  (BDDK) tarafından bankalar üzerinde yapılan işlemlere ağır cezalar uygulanmaktadır. Bu yüzden bankalar fazla ücret kesimi yapmaktan kaçınmaktadırlar. Ancak fazla kesinti yapıldığını hesaplarsanız yapacağınız işlem ikamet’inizin bulunduğu Tüketici Hakem Heyetine bir dilekçe ve kesinti yapıldığına dair belgeniz ile başvurmanız yeterli olacaktır. Çıkan karar ile bankadan fazla kesilen miktarın iadesini sağlayabilirsiniz.

Yönetmelikte yapılan bu değişiklik ile bir bakıma dosya masrafının adı değiştirilmiş olsa da; 3 Ekim 2014 tarihinden önce kullandığınız bedeller üzerinden kesilen dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, komisyon Ücreti gibi masrafların iadesi için Hakem Heyetlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir