Kredi sınıfları ve türleri nelerdir?
Kredi sınıfları ve türleri nelerdir?

Bankalar, finansal ihtiyaçların karşılanması için başvurulan ilk yerdir. Özellikle acil ihtiyaçlar için kredi başvurusu yapılmaktadır. Bu ihtiyaçlar ev, araba veya sağlık gibi harcamalar için olabilmektedir. İhtiyaçlarınıza göre kredi sınıf ve türlerinden birini seçerek başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sürecinde bankanın istediği belgelerin hazırlanması da önemlidir.

Kredi kullanabilmek için kişinin bankaya bazı belgeler sunması gerekmektedir. Maaş bordrosu, çalışma kaydı, kredi notu gibi noktalar, önem arz etmektedir. Kişinin düzenli bir iş hayatının olması, maaşının yüksek olması ve kredi notunun pozitif olması gibi durumlar kredi alma şansını artırmaktadır.

Bankalar kredi notu düşük olan kişilerden kefil veya ipotek gösterilmesini de isteyebilmektedir. Bu durumda kredi notu yüksek olan birisini kefil olarak gösterebilir veya taşınmaz bir mal varlığınızı ipotek altına alabilirsiniz. Bankaların şartlarına ve sizin çekmek istediğiniz ihtiyaç kredisi sınıfına göre sizlerden istenen belgeler değişiklik gösterebilir. Bu konuda her bankanın kendi prosedürü vardır.

Kredi sınıfları ve türleri nelerdir?
Kredi sınıfları ve türleri nelerdir?

Kredi Sınıfları ve Türleri Nelerdir?

Bankalar kendi kuruluşlarında düzenledikleri yapısal ve farklı kampanyalar adı altında kredi türü ve sınıfları belirlemektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Tüketici Kredisi
  2. İndirimli Tüketici Kredisi
  3. Masrafsız Tüketici Kredisi
  4. Tüketici Avans Kredisi
  5. Eğitim Kredisi
  6. İpotekli Bireysel Finansman Kredisi
  7. Konut Kredisi
  8. Ortak Konut Kredisi
  9. Transfer Konut Kredisi
  10. İnşaat Tamamlama Kredisi
  11. Taşıt Kredisi
  12. İndirimli Taşıt Kredisi
  13. Komisyonsuz Taşıt Kredisi
  14. Transfer Taşıt Kredisi
  15. Kredili Mevduat Hesabı
  16. Tarımsal Kredi

Kredi için Hangi Belgeler İsteniyor?

Bankalar verecekleri kredilere göre genel olarak aşağıdaki belgeleri istemektedir. Gerekli görüldüğünde başka belgeler de talep edilmektedir. Kredi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  1. Başvuru Formu
  2. Nüfus Cüzdanı, Pasaport ve Sürücü Belgesi gibi kimlik
  3. Gelir Belgesi
  4. SGK’lılar için hizmet Dökümü
  5. Alınacak Konutun Tapu Fotokopisi
  6. Tarım Kredileri İçin Çiftçi Belgesi (ÇKS), Müstahsil Makbuzları, Arazi Tapu Fotokopileri
  7. Kredilere verilecek teminatlara ait belgeler
  8. Adres Bilgisi
  9. Serbest Meslekle Uğraşanlar Güncel Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi,
  10. Ek Gelir Belgeleri (Kira için Tapu, Kira Kontratı Fotokopisi, Hesap Cüzdanı)

Kredi için maaş bordrosu kaç aylık olmalı?

Kredi için istenen belgelerden olan maaş bordrosu en az 6 aylık olmalıdır. 6 ay boyunca aynı iş yerinde çalışmanız güvenilir bir müşteri profili açısından önemlidir.

Kredi çekerken neden imza sirküsü istenir?

Kredi sözleşmesi, banka ile müşteri arasında imzalanmaktadır. Krediyi çeken kişi bu sözleşmeyi kabul etmektedir. Bu nedenle imza sirküsü istenmektedir.

Bankadan kredi çekmek için gelir belgesi nasıl alınır?

Bankaların istediği gelir belgesi e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Kişi bunun için e-devlet’e giriş yapmalı ve gelir belgesi sayfasını açmalıdır.

Kredi çekmek için maaş bordrosu nereden alınır?

Kredi çekmek için istenen maaş bordrosu, kişinin aylık maaşını beyan etmesini sağlamaktadır. Maaş bordrosu maliyeden veya işletmenin muhasebe biriminden alınabilmektedir.

Banka maaş bordrosunu neden ister?

Kredi çekmek isteyen kişiler aylık maaşlarını ispat etmek zorundadır. Aylık maaşa göre kredi limiti belirlenmekte ve onay alınmaktadır. Aylık maaşı düşük olan kişiler daha düşük miktarlarda krediden yararlanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir