3 5
3 5

Bankalar müşterilerine hizmet sunarken bazı hizmetlerden dolayı ücret talebinde bulunabilmektedir ki bunlardan bir tanesi de limit tahsis ücretidir. Limit tahsis ücretine halk arasında dosya masrafı denilmekle birlikte bankalara kredi limitinin binde 5 oranı kadar kesinti hakkı tanınmıştır. Bankalar bu verilen hakkı daha fazla yüksek oranlarda değerlendirdiği için BDDK ve Yargıtay kararı ile bu hak iptal edilmiştir. Ama bankalar bu kararları dikkate almadan kesintiye devam etmektedir. 2014 yılında yapılan son düzenleme sonrası o tarihten önce çekilen kredilerin tümü için gerekli şekilde başvuru yapılarak limit tahsis ücretini geri alınabilmektedir.

Kredi limit tahsis ücreti nedir?

Kredi Limit Tahsis Ücreti Nedir?

Bankaların sunduğu hizmet karşılığında müşteri tarafından alınan kredi limitinden binde 5 oranında yapılan kesintiye limit tahsis ücreti denir. Yani limit tahsis ücreti çekilecek olan kredinin limitine göre değişkenlik göstermektedir. En son yapılan düzenleme ile 2014 tarihinden önce çekilen 75 milyon kredinin tümü kredilerinden limit tahsis ücreti adı altında yapılan kesintiyi istemeleri durumunda geri alabilmektedir.

Limit Tahsis Ücreti Yasal mı?

‘’Limit tahsis ücreti yasal mı?’’ sorusu çok sorulan sorular arasında yer almaktadır ve kredi üzerinden yapılan bu kesintinin yasal olup olmadığına dair verilen net bir cevapta bulunmamaktadır. Ancak, 2013 yılının Kasım ayında çıkan “Tüketicinin Korunmasına Yönelik Kanun” kapsamında kredi işlemleri sırasında alınan masraflara yönelik “Haksız Şart” olduğuna karar verilmiş olup, tahsis edilmiş olan ücretlerin iadesi gündeme gelmiştir.

2014 yılının Ekim ayında da yürürlüğe girmiş olan “Tüketiciden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmeliği’’ kapsamında dosya masrafı ya da alınacak ücretlerin tanımı tam olarak yapılmadığı için bankalar farklı kalemler altında kesintilerine devam etmektedir ve limit tahsis ücreti oranı çok düşük olduğu için belirtildiği gibi farklı kalemler adı altında kesintiler artırılmaktadır. Fakat siz kredinizden yüksek kesinti yapılması durumunda başvuruda bulunarak, yapılan kesintiyi tahsil edebilirsiniz.

Kredi limit tahsis ücreti nedir?

Limit Tahsis Ücreti İadesi

Yapılan düzeltmeler sonucunda konu ile ilgili sınırlar belirlenmiş olup, sınırların dışına çıkılması durumunda yani kesintilerin yüksek olması durumunda konu ile ilgili bilgilendirme dilekçesi yazılarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır. Ama bu sırada yapılacak işlemlerin doğru takip edilmesi, sonucun olumlu olması adına çok önemlidir. Öncelikle kredi çekilirken kesintileri gösteren bir dekontun bulunması gerekmektedir ve bu dekont mevcut değilse, kredi çekilen bankadan temin edilebilir. Ama bu talebinize karşılık da banka sizden belirli bir komisyon istemektedir. Bankaya göre değişkenlik göstermekle birlikte bu komisyon ücreti 70 TL ile 100 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Dilekçe ile birlikte temin edilen kesinti dekontu Tüketici Hakem Heyeti’ne teslim edilerek başvuru işlemi gerçekleştirilir. Tüm bu işlemler öncesi bankaya da başvuru yapılabilir ama genellikle başvurulara olumsuz cevap verilmektedir. Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvuru değerlendirilerek, 1 ile 6 ay arasında olumlu ya da olumsuz olarak cevap verilmekte ve banka tarafından olumlu olması durumunda ücret yatırılmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvuruların %90’ına olumlu dönüş yapılmakta olup, başvuru sırasında kesintinin binde 5 oranından fazla olup olmadığına bakılarak değerlendirmeye olumlu ya da olumsuz dönüş yapılmaktadır. Binde 5 oranında yapılan kesintiyi geri almak mümkün olmadığı için başvuru olumsuz değerlendirilmektedir. Örneğin 100 bin TL limitli bir kredi çekildi ve limit tahsis ücreti 500 TL’yi geçmedi ise başvuruda bulunulmasına gerek kalmayacaktır.  Ancak banka bu kredi için 1.500 TL bir kesinti yaptı ise, banka haksız duruma düştüğü için hemen başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonucuna da olumlu olarak değerlendirilecek ve banka tarafından gerekli ödeme yapılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir