Kredi borcunu gec odeme
kredi borcunu gec odeme

Bu yazımızda ödemesini geciktirdiğimiz kredilerin temerrüte düşmesini, temerrütün ne olduğunu ve temerrüt faizinin nasıl hesaplandığı hakkında bilgi vereceğiz.

Temerrüt Nedir?

Hukuk deyimiyle “gecikme” olarak ifade edilen temerrüt; borcun zamanında ödenmemesi, borcun ödenmesinde gecikmesidir. Acil nakit ihtiyacınızı tüketici kredisi veya kredi kartından nakit çekerek karşılamış olabilirsiniz. Ancak ödeme günü geldiğinde bu borcun taksitini ya da asgari ödeme tutarını ödeyemediğiniz durumlarda temerrüte düşmüş olursunuz.

Peki Temerrüte Düşersek Ne Olur?

Aldığınız kredi hizmeti sözleşmesinde krediyi veren borcun tamamının ödenmesi hakkını saklı tutmuş olabilir. Yani aldığınız tüketici kredisinin kalan bütün taksitlerin toplamını yada kredi kartınıza olan bütün borcunuzun tahsilini talep edebilir. Ancak bunun için en az iki taksitin geç ödenmesi, temerrüde düşülmesi durumunda talep edebilir ve borcun ifası için tüketiciye 30 gün süre vermek zorundadır. Buna muacceliyet uyarısı denir. Kalan borcun ödenmesi esnasında faiz ve ücretler dikkate alınmadan hesaplanır.

Temerrüt Nasıl Hesaplanır?

Tüketici geç ödediği geri ödeme için,  son ödeme gününden, ödenen güne kadar ana para üzerine faiz uygular ve vergi, harç ve masraf gibi kalemlerde ücret kesintisine gider. Yani cebinizden daha fazla para çıkmasına neden olur. Bunu örnekle açıklayacak olursak;

3.11.2016 tarihinde ödenmesi gereken kredi ödeminizin 20. taksitini 13.11.2016 tarihinde 10 gün geç ödediğinizi varsayalım. 1.718,61 TL taksit ödediğinizi düşünürsek, rakamın ana parası olan 1.245,39 TL’nin 10 gün üzerinden temerrüt faizi hesaplanacaktır ve bu rakam üzerinden vergi, harç tahsili yapılır.

Temürrüt Faizi Oranı                      : %1,3
Temerrüt Faizi                           : 1.245,39*10*0,013/30= 5,40  (burada 30 günlük faiz hesaplanıp, 10 günlük faiz hesabı yapılmaktadır)
Temerrüt Faizine İlişkin KKDF    : 5,40*0,15=0,81 (Kaynak Kullanım Destek Fonu Kesintisi % 15’dir.
Temerrüt Faizine İlişkin BSMV   : 5,40*0,05=0,27 (Banka Sigorta Muamele Vergi Kesintisi % 5’dir.
KKDF+BSMV+Temerrüt Faizi     : 6,48 TL
Toplamda                                    : 1.725,09 TL ödeyerek 10 gün gecikme için fazladan 6,48 TL ödemiş olacaksınız.

KKDF ve BSMV ile ilgili olarak Tüketici Kredileri Erken Kapatılırsa Ne Olur? Başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Burada fazladan ödenen ücretten çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de, sizlerin ödemelerinizi geciktirdiğiniz her ödeme için kredi notunuzun düşmesi, bir sonraki kredi kullanımlarında sizlerin başvurularında problem olacağı ve onay alamama gibi bir ihtimalinizin olacağıdır.

Temerrüde düşme ve geç ödeme ile ilgili olarak 22 Mayıs 2015 tarihinde çıkarılan Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğini inceleyebilir haklarınız hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Konu hakkındaki sorularınızı aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

One Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir