Ipotek fekki ucreti
ipotek fekki ucreti

Bankalarla yapılan alışverişler ile ödemekle yükümlü olduğunuz ve ödeme yapmak zorunda olmadığınız kalemleri ayrıntılı olarak bilmeniz, sizi bankaya karşı hem güçlendirecektir hem de cebinizden fazla para çıkmasını önleyerek mağdur olmanızı engelleyecektir.

Ödenmemesi gereken kalemlerden biriside İpotek Fekki Ücretidir.

Konut Kredisi ve İpotek Fekki Kaldırma Süreci

Konut kredisi kullanan ve krediyi kullandıkları sırada ipotek belirten kişiler, kredi ödemelerini tamamladıktan sonra bir dizi işlem daha gerçekleştirmesi gerekir. Bu gerçekleştirilecek işlem süreci konut kredisinden ipotek fekki kaldırma süreci olarak isimlendirilmektedir. Kredinin ödemesi bittikten sonra ipoteğin fek edilmesi görevi krediyi kullanan kişiye kalabilir.

Ülkemizde konut kredisi ipotek fekki kaldırılırken bazı anlaşmazlıklar meydana geliyor. BDDK ile bankalar arasında yaşanan bu anlaşmazlıkların ana sebebi ücret konusunda herhangi bir standart belirlenmemiş olmasıdır. Bazı bankalar bu fek işlemi sırasında ücret talep ederken bazı bankalar herhangi bir ücret talep etmezler.

İpotek fekki yaptırmak için kredinizin geri ödemesini yaptıktan sonra kredi çektiğiniz bankadan ödemenizin bittiğine dair bir belge almanız gerekir. Bu belgeye ipotek fekki yazısı da denmektedir. Bankanızdan alacağınız bu yazıyla beraber Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidebilir ve konutunuz üzerinde yer alan ipoteği kaldırabilirsiniz. Bankalardan alacağınız ipotek fekki yazısı ücretli bir yazıdır. Bankaların müşterilerinden aldığı bu ücretin yasalarda aykırı olduğuna dair herhangi bir kanun bulunmamaktadır. Bankaların bu işlem için talep ettiği ücret ise birbirinden farklıdır.

İpotek Fekki Ücreti Ne Zaman Kaldırıldı?

Eylül 2014 tarihli yapılan düzenlemenin ardından ipotek fek ücreti kaldırılmış olsa da bankalar farklı işlemler yapabilmektedir. Konut alımı sırasında bu ücret sizden alınmaktadır. Alınan bu ücret ile aslında bankanın vekâletinin bulunduğu avukat Tapu Müdürlüğüne giderek ipotek işlemlerini kaldırır. Tapu sahibi bu durumdan haberi bile olmaz. Ancak bankalar boşlukları değerlendirip bilgisi olmayan müşterilerden kesinti yapabilirler.

İpotek fek ücreti alınmışsa ve iade edilmesini istiyorsanız bankanıza başvuru yapabilirsiniz. Ret cevabı alırsanız hiç meraklanmayın Tüketici Hakem Heyetleri tüketicilerin bu tür mağduriyetlerini gidermek ve mahkemelerin yükünü hafifletmek için kurulmuşlardır. Kaymakamlık bünyesindeki heyetlere bir dilekçe ve kesinti miktarını belirten belgeniz ile başvurabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir