Icralık araba alımı
icralık araba alımı

İcralık arabalar, yasal süreç sonunda el konulan taşıtlardır. Borçlarını ödeyemeyen kişiler teminat olarak gösterdikleri araçlarını kaybedebilmekte veya yasal süreç sonunda borcun araç ile kapatılmasına karar verilebilmektedir.

Kredicim.net olarak sizler için araçların icraya nasıl bağlandığını, icradan alma yollarını ve nasıl alındığı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

İcralık Araç Nasıl Bağlanır?

Kişi taşıt kredisi karşılığı almış olduğu aracının taksitlerini ödeyemediğinde ya da farklı borçlarından dolayı alacaklının icraya vermesi sonucu borçluya tebligat yapılır. Borçlu tebligat sonucunda bu ödemeyi yapmaz ise haciz işlemleri başlatılır. Borçlu aracını her ne kadar kaçırıyor olsa da; plakasına işlenen haciz işlemi ile herhangi bir trafik uygulamasında yakalanıldığında trafik ekiplerince araca el konulmaktadır. Ekipler aldığı aracı Emniyet Müdürlüğü’nce anlaşmalı bir oto parka çekiciler aracılığıyla götürmektedir.

İcralık Araç Satışı Nasıl Yapılır?

Bağlanan araçlar ihale süreciyle satışa çıkarılmaktadır. Satışa çıkarılacak araçlar için bağlı icra müdürlüğü tarafından bir satış bedeli belirlenerek ihale tarihi ile yapılacağı yer ilam verilir. Bu ilam sonucu ihale yapılır, ilk aşamada araç satılmaz ise ikinci ihaleye geçilir ve bu iki aşama arasında 5 gün olur.

İhale öncesi satış bedelleri araçların güncel fiyatlarının yaklaşık yüzde 60’ına tekabül etmektedir. İhaleye katılacak kişiler bu işlem için teminat ödemek zorundadır. Bu ödemeyi yapmayanlar ihaleye katılamamaktadır. İhale aşamasında aracın sahibinin de ihaleye katılması mümkündür. Bu katılım ile kişi borcunu ödemek yerine aracı satın alabilmektedir. Böylelikle araç icradan piyasa değerinden yaklaşık yüzde 40 daha uygun fiyatla alınabilmektedir.

İhale sonucu aracı alan kişi 10 gün içerisinde aracın bedelini ödemekle yükümlüdür. Bu ödeme sonrası bütün işlemleri bitirdikten sonra bulunduğu otopark ve çekici ücreti de aracı alan kişi tarafından karşılanmaktadır.  İcralık araç satışı sonrası ticari araçlar için yüzde 18, binek araçlar için yüzde 1 oranında KDV ödenmektedir. Ayrıca damga vergisi tahsili yapılmaktadır. Bu ihalelere reşit olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılabilmektedir.

Aracın satışı sonrası elde edilen gelir, kişinin borcundan fazla ise arada kalan fark borçlu kişiye ödenmektedir. Ancak piyasadan daha ucuza satışı yapılan araçtan muhtemelen kişiye para kalmayacaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir