Garanti bireysel emeklilik sistemi 1
garanti bireysel emeklilik sistemi 1

Bireysel Emeklilik ve Garanti Bankası

Günümüzde yalnızca SGK’lı olanlar geleceğe dair yatırım olması adına özel kurumlarca yapılan bireysel emeklilik sistemine başvurmaktadırlar. Böylece emeklilik şartlarını doldurduklarında Sosyal Güvenlik Kurum’undan alacakları maaşa ek gelir sağlamış olmaktadırlar. Bireysel Emeklilik Sigortası, insanların kendi seçimlerine bırakılan, uzun vadeli yatırımlardır. Özel kurum ve bankalar aracılığı ile düzenlenen bu sistemde, katılımcılara dilerlerse aylık emeklilik maaşı, isterlerse birikimleri nakit olarak sunulmaktadır. Garanti Bankası bireysel emeklilik sistemi ile geleceği güvence altına almak için küçük yatırımlar yeterlidir. Öncelikle sisteme giriş yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.

Sisteme Dahil Olma

Bunun dışında herhangi bir katılımcı şartı bulunmamaktadır. Sisteme dâhil olabilmek için aynı tarihteki asgari ücretin brüt tutarı kadar giriş aidatı bulunmaktadır. Katılımcının sistemde uzun yıllar kalmasını sağlamak için giriş aidatı ödemesi, sistemden çıkış tarihine göre belli bir oranda alınmaktadır. Örneğin sistemden ilk 3 yıldan sonra çıkılırsa giriş aidatının %75’i, 6 yıldan sonra %50’si birikimden düşülerek katılımcıya ödenmektedir. 10 yıl dolduktan sonra çıkılması durumunda ise kesinti gerçekleşmemektedir. Sistemin aylık minimum ödemeleri 150TL’dir. Katılımcı aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık ödemeler şeklinde birikim yapabilir. Bireysel emeklilik sisteminin en büyük avantajı, aylık katkı paylarına ek olarak %25 devlet katkısı eklenmektedir.

Katkı Ne Kadar?

Örneğin 100TL’lik aylık ödeme yapıldığında birikime artı olarak 25TL ek katkı sağlanmış olmaktadır. Devletin bireyleri geleceğe yönelik yatırımlara teşvik etmek amacıyla yapmış olduğu bu katkının bazı şartları bulunmaktadır. Devlet katkısından yararlanabilmek için sistemde kalmak önemlidir. En az 3 yıl sistemde kalınması karşılığında hak kazanılan devlet katkısının sadece%15’i katılımcıya ödenir. 6 yıl sonra sistemden çıkılırsa %35’i, en az 10 yıl kalınırsa %60’ı katılımcıya ödenir. Devlet katkısının tamamını alabilmek için, birikimi çekmeden emeklilik yaşının dolmasını beklemek gerekmektedir. Katılımcı dilerse ödemeye devam da edebilir. Emeklilik yaşının dolmasından sonra aylık olarak maaş almaya hak kazanmaktadır.

Emeklilik halinde olası ekonomik sıkıntılar çekilmemesi, ve emeklilik maaşının enflasyona yenilerek yaşamımız için yetmemesi durumunun gözönüne alınarak, geleceğinizi düşünerek şimdiki çalışanlar olarak Bireysel Emeklilik Sistemine girilmesi gerekir. Şu an için maddi açılardan her türlü iyi durumda olunabilir. Fakat ileride neler olabileceğini şimdiden kestiremezsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir