Ev kiraya verilirken dikkat edilecekler
ev kiraya verilirken dikkat edilecekler

Sürekli yapılan kampanyalar ve faiz indirimlerinin ardından ev sahibi olan kişiler dahi yatırım amaçlı olarak daire satın alarak, aynı zamanda kira geliri hedeflemektedirler. Ancak kiracı bulmak, kiracılar ile uğraşmakta marifet isteyen bir süreç olarak karşımıza çıkar.

Aracılar ve emlakçılar sayesinde evinize kiracı bulabilirsiniz ancak devlet nezdinde vereceğiniz kiraya karşılık alacağınız ücretler için sorumluluklarınız olacaktır. Maddi cezai durumla karşı karşıya kalmamak için ev sahibi olarak haklarınızı bilmeniz gerekmekte ve yasal olarak yapılması gerekenleri kiracı ile birlikte bir düzene getirmelisiniz.

Ev Kiraya Verilirken Hangi Hususlar Önemli?

Öncelikle bu süreçle ilgili bir bilginiz yoksa mutlaka bilen birilerinden ya da avukat yardımıyla bilgi edinilmesi önemlidir. Kiracı ile düzenlenecek sözleşmede, meziyet isteyen kalemlerin yer alması sizi bir çok sorumluluktan kurtarabilir. Sözleşmede şartlar açıkça belirtilmeli, kiracı ve kirayı veren dışında mutlaka hazır bulunan birinin imzasını almalısınız. Hatta sözleşmeniz noter onaylı olması en sağlam adım olabilir. Ancak bu sözleşme için masraf ödemek zorunda kalırsınız.

Yaptığınız sözleşmede tahliye edilmesi gereken tarihin boş bırakılması ev sahibi için avantaj oluşturur ve kira ödemesi yapılmadığı zamanlarda sonradan tanzim edilen tarih aralığı ile önceki bir zamana alabilirsiniz.

Ev donanımını ve gelebilecek zararlara karşılığı cezai hükümler ve kapora gibi hususlar sözleşme şartlarına yazılırken, sözlü olarak kiracıya tekrar hatırlatılmalıdır.

Kira ödemelerini mutlaka banka şubelerinde açılan hesaplara yatırılmasını sağlayın. Devlete ödenecek vergi miktarı ve kişinin yatırıp yatırmadığına dair dayanağı olacağı kira ödeme hususu kiracıyı da koruma altına alacaktır.

Sözleşmede ayrıca kira zammını, artış miktarını, kira bitiminde sözleşmenin uzama şartlarını veya evin teslimi ile ilgili kalemleri açıkça yazabilirsiniz. Bazı kiralama usullerinde kira sözleşme bitimi tarihinden önce boşaltılmasını istiyorsanız mutlaka ihtarname çekmelisiniz ve evin teslim tarihini hatırlatılması gerekmektedir.

Ancak genel olarak yapılması gereken hususlar bunlarla sınırlı kalmamaktadır ve sözleşmelerde daha ayrıntılara girmek mümkündür. Kiracı veya kiraya veren ihtarname çekmediği sürece kira sözleşmesinin bir yıl uzayacağı şeklinde bir şart yazılabilir ve yapılan sözleşme ile kiracıdan kefil talebinde bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir