Ev aliminda tapu bedeli
ev aliminda tapu bedeli

Taşınmaz gayrimenkul alım ve satımlarında satış bedeli olarak ödediğimiz miktara tapu masrafı, tapu bedeli, tapu rayiç bedeli denilmektedir. Alıp satacağınız her mülk için bu bedeli ödemekle yükümlüsünüz.

Konut ve benzeri bir taşınmaz satın yada alım yapıyorsanız biraz zorlu sürece girersiniz. Zaman zaman bazı hususlara kızıp işlemden vazgeçmek istediğiniz süreç yaşayabileceğiniz bu işlem ile hatırı sayılır bir miktar tapu bedeli ödenmektedir.

Tapu Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Alım ve satım işlemlerinde hem alıcı, hem satıcı ürünün bedelinin yüzde dördü oranında tapu bedeli ödemektedirler. Burada satışa konu taşınmazın rayiç bedeli önemlidir. Bu satışlar öncesi Belediye İmar Müdürlüklerinden rayiç bedeli miktarı alınabilmektedir ancak ödeme yapmanız gereken tapu bedelini gerçek satışlar üzerinden yapmalısınız. Belediyelerde düşük miktarlarda çıkan rayiç bedelleri üzerinden yapılan satışlar ile devlet zarara uğratılmaktadır.

Alacağınız gayrimenkul kredi ile alınacaksa, bu rayiç bedel bir kenara bırakılıp, kredi miktarı ile ödenecek olan peşinat ile birlikte hesaplanarak ödenmelidir.

Örnek olarak hesapla gösterilecek olunursa; 200 bin liraya alacağınız bir konut için alıcı ve satıcı 8’er bin lira tapu bedeli yatırmakla yükümlüdür. Yani toplamda 16 bin lira tapu bedeli yatırılır.

Tapu Bedeli Nasıl Yatırılır?

Tapu işlemlerine alınacak randevu ile gidilecek Tapu Müdürlüğüne bankanızdan alacağınız evraklar ile birlikte başvuru yapılmaktadır. Başvuru sonrası Müdürlük ön işlemlerin ardından alıcı ve satıcıya SMS ile tapu bedelinin yatırılması, yatırılacak bedelin miktarı ile bildirir ve tapu işleminin saati belirtilir. Alıcı ve satıcı Defterdarlıklarda, Tapu Müdürlüklerinde ve Müdürlüklerin bulunduğu T.C. Ziraat Bankasına ve bankamatik üzerinden bu bedeli yatırmaktadırlar. Defterdarlık ve Tapu Müdürlüklerinde bu bedeli kredi kartı ile ödemeniz mümkün olmaktadır.

Tapu Bedeli Takibi Yapılıyor mu?

Tapu Bedellerinin Ödenmesinde evin satış bedelleri ile ödenen miktarlar arasındaki farklılıklar ile eksik ödenilen tapu bedelleri için takip işlemini Maliye tarafından yapılmaktadır. Eksik ödemeler ile zarara uğratan alıcı ve satıcılara yüklü miktarlarda para cezası çıkmaktadır ve bu miktar ödeyeceğiniz tapu bedelinin çok çok üstünde olmaktadır. Bu yüzden yapılan ödemelerde dikkat edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir