113
113

Bilindiği üzere emekli maaşlarından belli bir ücret gelir vergisi adı altında kesiliyor. Ancak emeklilerin büyük bir kısmı ya böyle bir kesintiden haberi yok ya da ne kadar kesinti olduğunu bilmiyor. Bizlerde merak edilen bu kesintileri hakkında detaylı bir bilgilendirme yapalım dedik. Bu makalemizde 2019 yılı için emekli maaşlarında vergi kesintileri hakkında tüm detayları paylaşıyoruz.

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bizim ülkemizde de reel yani gerçek kişilerin kazanç elde ettiğin ücretten alınan bir vergi türüdür. Bu vergi türü iş sahiplerinden, sanatçılardan, futbolculardan alındığı gibi maalesef maaş alan vatandaşlardan da alınmaktadır.

Yukarıda da dediğimiz gibi gelir vergisi, ücretli çalışanlar ve emeklilerden de alınmaktadır. Diyelim ki maaşlı çalışıyorsunuz ve aylık aldığınız ücreti de brüt maaş üzerinden aldığınızı farz edelim. Dikkat ederseniz bu durumda sene sonuna kadar her ay net maaşını kademeli bir şekilde azalır. Bunun nedeni de ödeyeceğiniz gelir vergisinin yükselmesidir.

Emekli maaş vergi kesintisi

2019 Gelir Vergisi Oranları

Sene başında Resmi Gazete de yayınlanan bu oranlar herkesi olduğu gibi özellikle emeklileri ve maaşlı çalışanları da oldukça ilgilendiriyor. Buna göre 2018 yılında 14 bin 800 TL ve üzeri geliri olan kişilerden alınan %15 gelir vergisinde, 2019 yılında 18 bin TL’ye arttırıldı. Buna göre aylık geliri 1.500 TL ve üzeri olanlar, %15 gelir vergisi vermek zorundadır.

Yine aynı şekilde 2018 yılında yüzde 20’lik vergi diliminde olanlar 34 bin TL’nin, 14 bin 800 TL’si için 2 bin 220 TL ödüyordu. Bu yıl yapılan değişikliklerle birlikte 40 bin TL’nin, 18.000 TL’si için 2.700 TL ödenecek. Daha fazla gelir elde edenler ise %20’lik vergi diliminden ödeme yapacak.

Yukarıda verdiğimiz bu oranlar emekliler ve ücretli çalışanlar içinde geçerlidir.

2019 Gelir Vergisi Dilimleri

Gelir vergisi alınırken kazanılan tutarın büyüklüğüne göre %15 ile %35 arasında vergi alınıyor. Bu tutarlar aşağıdaki gibidir;

  • Yıllık maksimum 18.000 TL’lik kazançlar için %15,
  • Yıllık maksimum 40.000 TL’lik kazançların 18.000 TL’si için 2.700 TL, geri kalan 22.000 TL içinde %20,
  • Yıllık maksimum 98.000 TL’lik kazançların 40.000 TL’si için 7.100 TL, geri kalan 58.000 TL içinde %27,
  • Yıllık kazancı 98.000 TL üzeri olanlar için ise 98.000 TL’si için 22.760 TL, geri kalan kısım için %35 gelir vergisi alınacaktır.

Emekli maaş vergi kesintisi

Emekli Maaşlarından Yapılan Kesintiler Nelerdir?

Emekli maaşlarından bazı nedenlerden dolayı kesintiler yapılır. Bu kesintilerden bazıları şunlardır;

  • Gelir vergisi kesintisi,
  • Emekli oldunuz ve iş hayatında halen aktif olarak rol almaya devam ediyorsanız, emekli maaşınızdan ‘’Sosyal Güvenlik Destekleme Primi’’ adı altında kesinti yapılır.
  • İlaç katılım payları, reçete ve doktor muayene tutarları da emekli maaşınızdan yapılan kesintilerden biridir. Bu kesintileri detaylı olarak görmek isteyenler, e-devlet üzerinden gerekli sorgulamaları yapabilir.
  • Nafaka borcunuz var ve bunu ödemiyorsanız, icralık olma durumunuzda bu tutar emekli maaşınızdan kesilir. Eğer nafaka ücreti, emekli maaşınızdan fazla ise bu durumda tüm emekli maaşınız kesintiye uğrayabilir.
  • Vergi borcu vb. gibi devlete borcunuz var ve bu borcunuzdan dolayı icralık olmuşsanız, yine aynı şekilde emekli maaşınızdan kesilir.

Emekli Maaş Kesintileri Nereden Kontrol Edilir?

Emekli maaşınızdan ne kadar kesildiğini merak mı ediyorsunuz? Bunu öğrenmenizin iki yolu bulunuyor. Birincisi, emekli olduğunuz sosyal sigorta kurumuna bizzat giderek emekli maaşınızdan hangi kesintilerin yapıldığını öğrenebilir ve bunu çıktı olarak alabilirsiniz. İkinci yöntem ise e-devlet şifresi alarak, emekli maaş kesintilerinizi bilgisayar, telefon ya da tablet üzerinden rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir