Cek kaybedilirse ne yapmali
cek kaybedilirse ne yapmali

Çek ticari ilişkiler sırasında ileriki tarihlerde borç ödemek için alacaklıya verilen ticari senetlerden birisidir. Çek talebinde bulunan müşteriye banka uygun gördüğü takdirde bir hesap eşliğinde çek defteri tahsis etmektedir.

Çekin Kaybedilmesi

Bankalar müşterilerinin çek yazabilmesi için çek defterleri talep edilmesi ile çıkarırlar. Çek yazılırken bu defterlerin sayfaları kullanılmalıdır. Çeki direk kişinin kendisine yazabileceği gibi “hamiline” şeklinde de yazabilir ve çeki bankaya götüren kişi tahsil edebilir.

Yazılan bir çek ilgili kişiye verdikten sonra veya vermeden önce kaybedilebilir. Kıymetli bir evrak olarak geçen çek kaybedildikten sonra bazı işlemler yapılması gerekir.

Çeki Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Çeki kaybetmek olabilecek durumlar arasındadır. Böyle bir şey başınıza geldiyse ilk olarak bankaya giderek bir dilekçe yazarak ilgili bankaya başvurmanız gerekir. Yazacağınız dilekçede çekin tarihini, miktarını ve numarasını detaylı olarak belirtmenizde fayda olacaktır. Dilekçeye çekin kaybedildiği beyan edilerek birisinin bulması durumunda ödemesinin yapılmaması ve çekin iptal edilmesini belirtmelisiniz.

Bankaya belirttiğimiz gibi bir dilekçe verdikten sonra yapacağınız işlemler bitmiyor. Bir sonraki işlem olarak Ticaret Mahkemesi’ne gitmeniz gerekir. Ticaret Mahkemesi’nde tedbir talepli bir dava açarak çekin kaybolduğunu belirtmeli ve banka tarafından ödemesinin yapılmamasını istemelisiniz. Bu talebiniz doğrultusunda Ticaret Mahkemesi çekin ödenmemesi kararını alırsa durum bankaya bildirilir ve banka çeki ödemez.

Yani çek sahibi iradesi dışında çekin kaybolması nedeniyle oluşabilecek mağduriyetini gidermek amacıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvurarak ödemenin men edilmesini talep etmelidir. Ancak kaybedilen çekin kimde olduğu biliniyorsa kişi çekin iade edilmesi için dava açar. Dava ile kişiye verilen süre dolduğunda iade gerçekleşmezse mahkeme çekin iptaline karar vermektedir.

Bankalar üzerinden kurulan hesaplar için kişilere verilen çek defterleri, sahiplerini mağdur edebilir. Son dönemde çıkarılan hesap işletim ücreti ile kişiler bu ücreti ödememek için hesaplarını kapatma çabasına girmiştir. Eğer çek defterinin bağlı olduğu hesabın kapatılmasını istiyorsanız banka sizden çek defterinin iadesini talep edecektir.

Sonuç olarak çekin sahibi imzalamış olduğu çeki kaybetmesi durumunda bunu bankaya bildirmeli ve hemen ardından Adli yollar üzerinden çekin iptalinin sağlamak adına karar alınmasını talep etmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir