Bosanma surecinde konut kredisine ne olur
bosanma surecinde konut kredisine ne olur

Doğanın elverdiği şartlar dâhilinde büyük hayallerin arkasından maddi ve manevi olarak birçok ödün verilmesine rağmen bazı zamanlarda yapılan evliliklerde son nokta konulabiliyor.

Son dönemde artan boşanmalar beraberinde şiddetli mal paylaşımlarını getirirken fazlasını almak adına çatışmalar başlayabiliyor. En büyük isteği ise değeri en yüksek taşınmazlar için çaba harcanıyor.

Evlilik müessesesinin oluşturulduğu konut kredisiyle alınan ev,  borcu devam ederken yaşanan ayrılık sonrası nasıl bir yasal sürece girdiği herkesçe merak edilen hususlardan. Yani boşanma sürecinde konut kredilerine ne olur?  Konumuza değinerek sizlere açıklayalım.

Yapılan evliliklerin en kolay bitme aşaması anlaşmalı olanlarıdır. Karşılıklı olarak mevcut eşyalar, taşınmazlar ve varsa çocukların velayeti bu yolla hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulurken çatışmalı ayrılıklar adli makamlarda uzar gider. Burada mevcut varlıklar iki bireyi ilgilendirdiği gibi borçlarda olan sorumlulukta ortak noktalardır.

Evlilik Öncesi Konut Kredisiyle Alınan Ev

Söz konusu konut evlilik yapılmadan önce alınmışsa evin sahibi ve borçları alan kişiye aittir. Fakat bazı durumlarda evlilik sonrası hisse devirleri yapılabilir. Böyle devir işlemi yapılmadığı sürece hak sahibi konut kredisinin altında imza atanın olacaktır.

Hediye Edilen Ev

Bahse konu olan ev evlenme öncesi kişiye ailesi tarafından hediye edilmişse yine bütün mes’ul hediye edilen kişiye ait olacaktır. Burada evliliğin devamı sırasında gerçekleşecek hediyelerde edilen tarafına kalmasına neden olur.

Evlilik müessesesinin devamı sırasında alınan,  krediyle taksiti devam eden konut eğer anlaşmalı ayrılık yapılacaksa bireylerin anlaşma metnine yazdırdıkları maddeler eşliğinde yapılır. Genel olarak % 50 oranında hak sahibi olunması gerekiyor olsa da taraflar haklarından feragat edebilir. Burada borcun devam etmesi de ödeme yapacak tarafın şartlarını belirler.

Konut Kredisi Taksitleri Ödenmezse

Geri ödemesi devam eden konutun satılarak mevcut borcunun ifası sonrası kalan miktarın paylaşılması da alternatif bir seçenek olsa da satışın gerçekleşmesi için geçen sürede taksitlerin ödenmesi gerekir. Taksitlerin ödenmesinin gecikmesi durumunda banka konuta el koyabilir.

Konut kredisi ile ev alımında tarafların ikisi de çalışıyorsa banka bu kredinin tahsisi sırasında eşlerden kefil olmasını istemektedir. Bu kefillik sonrası borç iki tarafın olacağından ayrılık sonrasında bu borçtan imtina edilemez. Bu nedenle zaman geçirmeden sulh yoluyla yapılan ayrılıklar maddi açıdan ve manen yıpranmamak için faydalı olabilir.

Boşanma sürecine giren çiftler anlık fikir çatışmalarından arınmak için aracı olan avukatlar ile yapacakları anlaşmalar eşliğinde mal paylaşımı yaparak daha mantıklı bir işlem gerçekleştirmiş olacaklarından soğuk kanlı davranılması artı bir yarar oluşturabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir