Bddk fatura hizmetlerine iliskin duyuru
bddk fatura hizmetlerine iliskin duyuru

Çarşı Pazar gibi piyasada fatura tahsilatı yapan, kurumların faturalarını ödediklerini beyan eder küçük çaplı işletmelerin açılması sonrasında mağdur edilen vatandaşların taleplerini dikkate alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) fatura tahsilatları hakkında yeni bir duyuruda bulundu.

Tam yerli yerinde yapılan bu duruyu sonrası vatandaşların fatura ödemeleri ile kesilen hizmet alımlarının yanında ödedikleri paradan da olmalarının önüne geçilmesi bekleniyor.

Türkiye’de fatura tahsilatını yapabilecek olan yetki almış elektronik para kuruluşları ve bu kuruluşları resmi olarak temsil eden kişiler dışında fatura tahsilatının yapılmasının yasak olduğu duyuru da,  6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri Kanununa atıfta bulunularak fatura ödemesinin yapılabileceği aracılık eden kurum ve kuruluşların kanunda belirtildiği ifade edildi. Piyasada hizmet veren kuruluşlara ait elektrik, su, telefon gibi giderlere ait faturaların tahsilâtının yapılabilmesi için aracılık eden kuruluşların bu hizmeti sağlamak adına izin alması gerekiyor. Bu izni veren makam ise BDDK.

Fatura Ödeme Faaliyet İzni Alan Kurumlar

Piyasada verilen hizmetlere ait faturaların tahsilatına aracılık eden, bu anlamda faaliyet izni alan şu an için 29 adet kurum bulunmaktadır ve bu kurumların iletişim bilgileri ile birlikte BDDK’nın ilgili sayfasında ilanı yapılmıştır ve sürekli güncel olarak tutulmaktadır. Elektronik para kuruluşları listesine de buradan ulaşabilirsiniz.

Yapılan duyuruda; faaliyet izni almadan bu işlemi gerçekleştirmenin adli bir suç olduğu belirtildi ki, vatandaşlar bu anlamda listede belirtilen kurumlar dışında bir firmaya ödeme yapmaktan kaçınmalıdır.

Elektronik Para Kuruluşları Ne Anlama Geliyor?

Gelişen teknolojinin ardından ödemeler sanal ve fiziki olarak yapılır hale geldi. Bu ödemelerin yapılabilmesi, para transferlerinin sağlanması, ödemeyi sağlayacak araç ve gereçlerin piyasada işlem gören yerlere iletilmesi, ödenen faturalara aracılık edilmesi gibi hususları yerine getiren kuruluşlardır.

Lisanslı Şirketlerle Çalışmak Ne Anlama Geliyor?

Türkiye’de lisans almadan, faaliyet izni bulunmadan faaliyet gösteren bu tip firmalar karşısında T.C. yasaları gereği güvence altına girmemiş olursunuz ve denetlenemeyen bu sistem karşısında mağdur duruma düşülebilir. Bu şekilde faaliyette bulunan firmalar belirlendiği anda BDDK tarafından kapatılır ki bu durumda alacağınız hizmette aksamalar meydana gelir ve muhatap bulamazsınız. Bu nedenle izni olan firmalardan hizmet alınmalı ve izninin olup olmadığına dikkat edilmelidir.

BDDK tarafından yapılan duyurunun tam metine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir