Bankalarin kesemeyecegi ucretler
bankalarin kesemeyecegi ucretler

Ekim 2014 tarihinde banka işlemlerinden dolayı tüketicilerden faiz dışında kesilecek ücretler ile kesilemeyecek ücretler belirlenmesi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi adına BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Ağustos 2014 tarihinde basın duyurusu açıkladı.

Açıklanan basın duyurusu ile vatandaşın anlayacağı dilden bir açıklama yapan BDDK yönetmelikte açıklanan hususlara netlik getirdi.

Bu tarihten itibaren banka işlemleri ücretleri bir şeffaflığa kavuşarak, vatandaşın Tüketici Hakem Heyetlerinde yığılmasının ve heyet kararlarının posta işlemleri ile doğan masrafların önüne geçilmiş oldu. Binlerce dosyanın birikmesi ile sıkışıp kalan Hakem Heyetleri vatandaşları yoğun talebine cevap veremez hale gelmişti. Bu yönetmelik ile birlikte kabul gören başvuruların kararlarının postalanmasına ait tebligat masrafları da şikayete konu olan bankaların üzerinde kalmış oldu.

Bankalar Hangi İşlemlerden Ücret Alamaz

Banka müşterisinin onayı olmadan yapacağı bildirimler, konut kredisi sözleşmesinin sona ermesi ile alınan ipotek fek ücreti, geçmiş dönemde yapılan işlemlere ait dekont ücretleri, hesabınıza bağlı hesap özetinin gönderilmesi, SMS’le gönderim ücreti, dosya masrafı, kredi istihbarat ücreti, Ödeme planı değişikliğine ait ücret, sanal kredi kartlarına ait ücretler, taksitli nakit avans komisyon ücreti, hareketsiz hesaplara ait alınan hesap işletim ücretleri başta olmak üzere 20 kalem ücretin kesilmesinin önüne geçildi. Bunlarla birlikte iptal edilen kesintiler ise şöyle;
Kiralık Kasa ziyareti, Bozuk para tümleme, borcu yoktur yazıları, hesap bakımı, hesap işlemsizlik, hesap cüzdanı yazdırma, banka kartlarına ait ücretler, reddedilen kredi ücreti, hesaba para yatırma ücreti, harcama yapılmayan kredi kartı aidatlarına ait ücretler bankalar tarafından kesilemeyecek.

Bu Ücretler Kesilirse Ne Yapmalı?

Yukarıda açıklanan işlemler için 2014 Ekim ay’ından sonra tüketicilerden kesintiler olması halinde, kişiler yapılan kesintiler ile mutlaka hakem heyetlerine başvurmalıdırlar. Çünkü bu kesintiler yasal değildir ve tüketici lehine çıkan kararlar ile iadeleri sağlanabilir. Vatandaşın müracaatta bulunmaması için küçük rakamlarda yapılabilecek olan bu kesintiler için BDDK’nın ilgili sayfasından şikayette bulunulabilir.

Bankalar ve müşterileri ile karar makamları arasındaki kavram birliğinin oluşturulması, kargaşanın sona ermesine neden olmuş durumda ve hakem heyetlerinde biriken işler durma noktasına gelmiş durumdadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir