Pasaport
pasaport

Yeni yıla giriyor olmak harçlara daha fazla vereceğimiz anlamına geliyor dersek sanıyorum doğru söylemiş oluruz. Bakanlar Kurulu almış olduğu karar ile birlikte 2018 yılı Pasaport Harçlarında değişikliğe gidildi.

Seyahati hepimiz severiz. Yurt dışına çıkmak ise ayrı bir mutluluk veriyor bizlere. Bu mutluluğu yaşamak isteyen vatandaşlar hazırlaması gereken en önemli evrakı olan pasaport için harç ödemek zorunda kalıyor. Yeni yılla birlikte bu harçlara yeni güncellemeler geldi.

Açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte yeniden şekillenen pasaport harçlarına vatandaş 2018 yılı ile birlikte % 14,47 daha fazlasını ödemek zorunda kalacak.

2018 Pasaport Harç Fiyatları

– 6 Aylık 137.50 TL
– 1 Yıllık 201.30 TL
– 3 Yıllık 465,50 TL
– 4-10 Yıllık 657,40 TL olarak gerçekleştirildi.

Uzun dönem pasaport harçlarını yatırmak sürekli yurt dışına gidenler için oldukça avantajlı duruma geldiğini söyleyebiliriz.

Pasaportlar Nüfus Müdürlüklerinden Verilecek

Önümüzdeki günlerde Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından verilmeye başlanacak olan pasaport harçları Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor. Ocak 2018’den itibaren pasaport harçları yeni fiyat tarifeleri üzerinden işlem görecek.

Artırılan harçlar ile birlikte seyahat düşüncesinde olan tüketicileri bir nebze de olsa mutlaka etkileyecektir. Fakat her yıl yaşanan bu etkileşim sürecinin kısa süreceğini, aynı şekilde hava ve karayolu taşıtlarının sayısında bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtebiliriz.

Pasaport Süresi Dolanlar Nasıl Yenileyecek?

Pasaport işlemlerinin Nüfus Müdürlüklerine geçişi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Henüz alt yapısını tamamlanamadığından bu işleme geçilmese de, başvuru alınabilecek düzeye gelmesinden sonra Nüfus Müdürlükleri Pasaport tahsis etmeye başlayacak. Fakat 2018 yılı boyunca Emniyet Genel Müdürlüğünce de pasaport  verilmeye devam etmesi beklenenler arasında.

Pasaport süresi bitenler Emniyet Müdürlüklerine bağlı Pasaport Şube Müdürlüklerine giderek gerekli başvuruları yapmasının ardından yenileme işlemleri bitmiş oluyor.

e-pasaport çalışmalarının devam ettiği Emniyet Genel Müdürlüğünde sisteme henüz geçilebilmiş değil. Geliştirilen bu sisteme geçilmesinin ardından vatandaşlar pasaport işlemlerini dijital yollardan bir kaç dakika içerisinde gerçekleştirebilecekler.

Milli ATM’den Pasaport

Geçtiğimiz aylarda duyurulan Milli ATM’ler kanalıyla tüketicilere pasaport verilebileceğini sizlere milli bankamatik başlıklı yazımızla vermiştik. Geliştirilen e-pasaport sistemi ile yaşamımızda yerini alacak olan yeni bankamatikler tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir