2017 sonunda doviz kuru ne olacak
2017 sonunda doviz kuru ne olacak

Dolar, Euro ve Altın Fiyatlarındaki Beklenti

Herkesin merakla beklediği Anayasa referandumu sonrası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ekonomi piyasasına yön veren, karar alma gücüne sahip uzman kişilerin katılımıyla 17 Nisan 2017 tarihinde “Beklenti Anketi” yayımladı.

Ankette aylık enflasyon beklentileri, yıllık enflasyon beklentileri, faiz, döviz kuru ile cari işlem beklentileri ile GSYH büyüme beklentileri hakkında ayrıntılara yer verildi.

2017 yılı sonunda gerçekleşecek TÜFE beklentisi bir önceki ankete göre 0,20 puan artışla 9,28’e yükseldiği, yıl sonunda ise bu rakamın 8,27 olarak olacağı beklentisi bulunmaktadır. Ancak Mayıs ay’ı itibariyle bu rakamlarda küçük miktarlarda düşmeler yaşanacağı ve Haziran ay’ında TÜFE’nin yüzde 0,24 olacağı belirtiliyor.

Bu anket ile enflasyon rakamları ile birlikte faiz beklentilerinde de yükselme olurken, TCMB’nin bir haftalık vadeli repo faiz oranları sırasıyla 8,00 – 8,21 – 8,27 – 8,29 – 8,18 olarak gerçekleşti.

Vatandaşların en çok beklediği ve merak ettiği hususlardan birisi de döviz kuru beklentileri oldu. Dönem dönem TCMB tarafından yayımlanan anketler ile beklentiler ve oluşan rakamlar açıklanırken, bir önceki yayımlanmış olan anket ile ABD dolarının 2017 yıl sonunda 3,85 olarak belirtilmişti. Ancak bu anket ile doların yıl sonunda 3,84 lira olması, on iki ay sonunda bir önceki rakım 3,92 iken bu anket ile 3,94 olacağı gerçekleşti.

2017 Yılı Sonunda Dolar Ne Kadar Olur?

Yani TCMB’nin yayımladığı son anket ile ABD dolar kuru cari ay sonunda 3,69 TL, cari yıl sonunda 3,83 TL ve 12 ay sonrası ise 3,93 TL olarak beklenti vermiştir.

18 Nisan tarihi itibariyle 3,69 lira olan döviz kuru 3,70 bandının altında işlem görürken, OHAL’in uzaması ile ilgili alınacak karar, referandum sonuçlarına dair tartışmalar gibi unsurlar döviz kurlarındaki değişikliklerde büyük etken olacak.

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum sonucunda dolar kurlarında dalgalanmalar yaşanmış olsa da, sonuç itibariyle siyasi açıdan kazanılan güven ile seviyenin yatay bir konumda seyretmesi bekleniyor.

2017 Yılı Sonunda Euro Ne Kadar Olur?

TCMB yayımladığı anket ile beklentilerini açıklarken, oluşacak rakamların en başında faiz, enflasyon rakamları ve siyasi istikrar Euro’nun ne kadar olacağı konusunda başrolleri paylaşacak. Ancak öncelikle İngiltere’de referanduma gidilerek oylanmış olan AB referandumu sonucu geleceği hakkında tartışmaları hızlandıran AB’deki olaylar Euro kurunda en etkili olacağı hususlar. Başka ülkelerinde yapacağı oylamalar ile AB’den ayrılma kararları alması ile zamanla euro’nun güç kaybetmesi bekleniyor.

2017 Yılı Sonunda Altın Ne Kadar Olur?

Nisan 2017 tarihinde rekorları alt üst eden altın fiyatları Anayasa referandumu sonrasında 150 TL üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Referandum sonuçları ve OHAL kararları altın rakamlarında da etkili olacak. Ancak alınacak kararlara kadar dalgalanacak altın fiyatları ile alınan kararlar sonrası siyasi istikrarı arkasına alarak düşüş göstermesi, daha sonra da yatay vaziyette ilerlemesi bekleniyor.

Sonuç olarak günlük yaşanılacak olaylar, faiz politikaları ve enflasyon ile birlikte inişli çıkışlı bir döviz kuru ve altın kuru yaşanılırken, zaman içerisinde piyasanın rahatlaması ile birlikte rakamların yatay bir vaziyette işlem görmesi düşünülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir