2017 motorlu tasitlar vergisi ne kadar oldu
2017 motorlu tasitlar vergisi ne kadar oldu

Yeni yıl ile Ocak ay’nın yaklaşmasının ardından, 2017 yılına girmemizle birlikte ödediğimiz vergi ve harç miktarlarında da artış bekleniyor.

Bir çok vatandaş Motorlu Taşıtlar Vergilerinin (MTV) ne kadar olacağını, ne kadar ücret ödeyeceklerini merak ediyorlar. MTV ödemeleri aracınızın özelliğine göre değişiklik gösterirken; otomobil, motorsiklet, minübüs, otobüs, kamyon ve tır gibi araç çeşitlerine, motor hacmi ve yaşına  göre farklı farklı hesaplanmaktadır.

Aynı hacimdeki lüks bir arabanın fiyatı 120.000 TL iken, orta düzeyde olup aynı hacmi paylaşan 50.000 TL değerindeki otomobil, yaş ve motor hacmine göre aynı ÖTV ödemektedir. 2017’ye yaklaştığımız bu günlerde Hükümet yeni bir çalışma başlattığını, motorlu taşıtların motor hacmi ve yaşının yanında; diğer özellikleri ile ilgili olarak farklı bir hesaplama yöntemine geçileceğine dair ipuçlarını vermeye başladı.

2017 MTV miktarları şu anda netlik kazanmasa da; her hangi bir değişikliğe gidilmezse % 3,83 oranında artarak vatandaşın cebine yansıyacaktır. MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığının farklı bir uygulaması olmadığı sürece ilk taksiti 31 Ocak, ikinci taksiti ise 31 Temmuz tarihine kadar yatırılması gerekiyor.

2017 MTV Ödemeleri 

Yapılacak zam ile birlikte; herhangi bir değişikliğe gidilmemesi durumunda; 1-3 yaş arasındaki 1300 cm3 motor hacmine sahip bir otomobilin vergisi 623 TL’den 646 TL’ye çıkması bekleniyor. 1300-1600 cm3 arası otomobil vergisi 1.035 TL, 1600-1800 cm3 arası otomobiller ise 1827 TL ile vergilendirilebilecek.

2017-mtv

MTV Ödemelerini Nasıl Yapabilirim?

Motorlu Taşıtlar Vergisini, anlaşmalı bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi olan https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV adresinden online bağlanarak yapabilir, kullandığınız kredi kartının bünyesinde bulunan bankanın yaptığı kampanyalar dahilinde taksitle ödeyebilirsiniz. İnternet sitesinde açılan sayfadaki bölümlere plakanız, T.C. Kimlik Numaranız, aracınızın sicil tarihi ile giriş yaparak MTV ödemelerinizle birlikte trafik cezalarınızı ödeyebilir, ödediğiniz vergi ve cezaların dökümünü inceleyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığının ayrıca mobil uygulaması kullanılarak ta akıllı telefonlar üzerinden ödemeleri yapabildiğiniz MTV taksiti ayrıca Vergi Dairesi Müdürlüklerince ve banka şubelerinden yapabilirsiniz.

MTV Ödemesi Birden Fazla Yapılırsa Ne Olur?

MTV ödemeleri farkında olmadan internet üzerinden ödeme yapılmaya çalışılabilir. Burada endişelenecek bir durum bulunmamaktadır çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi ödeme esnasında bankaya ikinci bir ödeme yapılamayacağını otomatik olarak bildirmekte ve böyle bir tahsilat gerçekleşmemektedir.

Ancak trafik cezası ödemelerinizi internet ve akıllı telefon uygulaması ile beyan üzerine yaparsanız burada dikkat etmeniz gereken bir hususta; vergi müdürlükleri ödenen trafik cezasını sistem üzerinden düşmediğinde, borç ödenmemiş olarak görmekte ve faiz uygulamasıyla birlikte görünmektedir.

Ne sebeple olursa olsun yapılan mükerrer ödemelerin iadesi ise, en az 20 gün önce yapılabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir